Ovogodišnji, četvrti po redu kostolački polumaraton održan je u subotu, 12. septembra u znatno drugačijim uslovima nego prethodnih godina. Zbog epidemiološke situacije izazvane korona virusom i poštovanja zdravstvenih mera, organizovan je kao trka na daljinu pod sloganom „Budmo odgovorni – Trka legionara“ koja traje do 20. septembra, a ukupno je prijavljeno 215 takmičara iz cele Srbije. Nakon istrčanih deonica, bilo da je reč o „Trci Viminacijum“ od 10 kilometara ili „Trci legionara“ koja je polumaratonska od 21,1 km, takmičari na označeni sajt šalju fotodokumentaciju nakon čega svi dobijaju finišerske medalje. Svi trče u majicama sa brojevima Trke legionara što ih čini učesnicima.

 

Oko trideset takmičara startovalo je ispred kostolačke Sportske hale, trčeći stazom dugom 21,1 kilometar. Cilj ove sportsko – turističke manifestacije bio je već tradicionalna lokacija u Arheološkom parku Viminacijum, gde su trkače dočekali organizatori na čelu sa direktorkom Centra za kulturu „Kostolac“, Jelenom Šamanc i dr Goranom Nestorovićem ispred „Maraton tima Požarevac“. Svojim prisustvom, manifestaciju je podržao gradonačelnik Grada Požarevca, Saša Pavlović, i ispred Gradske opštine Kostolac predsednik Serdžo Krstanoski, predsednica Skupštine, Milena Cerovšek, kao i članovi Veća, Marijana Božić i Bajram Morina.

„Budmo odgovorni – Trka legionara“, četvrti po redu kostolački polumaraton 41682

Gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović, uputio je čestitke svim učesnicima i dodao:

 

„Grad Požarevac i Gradska opština Kostolac su bogatiji za još jednu sportsku manifestaciju koja postaje tradicionalna, jer su ovo četvrte trke. Imamo učesnike iz Svilajnca, Beograda, kao i naše ljude odavde. Zadovoljstvo je što je Grad Požarevac prepoznat i što se polumaraton sa nazivom „Trka legionara“ nalazi na mapi polumaratona Srbije.“ – istakao je gradonačelnik.

„Budmo odgovorni – Trka legionara“, četvrti po redu kostolački polumaraton 41682

Serdžo Krstanoski, predsednik Gradske opštine Kostolac ovom prilikom je istakao da zbog idealnog geografskog položaja, Kostolac se polako razvija u turističko naselje i dodao da jedna od ovakvih sportskih manifestacija u velikoj meri doprinosi razvoju turizma i sporta na području naše opštine.

 

„Ovo je dobar spoj sporta i turizma koji promoviše i naše arheološko nalazište Viminacijum bogato istorijom. Nadam se da će svaki naredni polumaraton od 2021. godine biti organizovan u boljim uslovima što se tiče zdravstvene situacije. Zato pozivam sve takmičare da se pripremaju za naredni polumaraton i da ulice Kostolca budu ponovo pune atletičara, kako iz Srbije, tako i inostranstva.“ – između ostalog istakao je Krstanoski.

„Budmo odgovorni – Trka legionara“, četvrti po redu kostolački polumaraton 41682

Prisutnima obratio se i dr Goran Nestorović, ispred „Maraton tima Požarevac“:

 

„Održavanje trke je za nas način da budemo sportski prepoznati kako unutar granica Srbije, tako i van granica, jer imamo jednu od licenci za maraton stazu koja je na mapi svetskih polumaratona. „Budimo odgovorni – Trka legionara“ je trka koja treba da pokaže da u skladu i sa ovim prilikama trkači i svi koji vole trčanje ne odustaju i žele da pokažu da je pošast vanredna i prolazna, a da su život i trčanje redovni. Mi umemo da poštujemo mere i na taj način pokažemo da imamo ono što nas čini jačim i vodi ka zdravom životu. Na ovoj trci nemamo rekorde u najbolje postignutim vremenima, ali imamo rekorde u prikazu najboljih poligona, staza i mesta na kojima se trči u Srbiji. Tako pokazujemo koliko je Srbija bogata i kolika joj je velika trkačka zajednica. Ova trka nije samo danas, nego traje do 20. septembra i Maraton tim, što treba naglasiti, nije samo organizator trke, već smo danas bili i učesnici.“

 

Ovogodišnji kostolački polumaraton ,,Budimo odgovorni – Trka legionara“ organizovali su Centar za kulturu „Kostolac“ i „Maraton tim Požarevac“ u saradnji sa Arheološkoim parkom Viminacijum, a pod pokroviteljstvom Grada Požarevaca i Gradske opštine Kostolac.

„Budmo odgovorni – Trka legionara“, četvrti po redu kostolački polumaraton 41682

Autor i foto: GO Kostolac

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments