Hrana u Srbiji će sigurno poskupeti zbog neprestanog rasta cena naftnih derivata koje su od početka godine veće za oko 15 odsto, ističu stručnjaci.

Kako objašnjavaju, veće cene goriva su uvek za posledicu imale to da povlače za sobom sve ostalo, a pre svega poljoprivredne proizvode i transport. S obzirom na to, dodaju, da su naftni derivati skuplji za oko 15 odsto u istoj toj meri se očekuje i rast cena hrane.

U Srbiji je od početka godine cena goriva na benzinskim stanicama porasla između 13 i 15,4 procenata u zavisnosti od vrste derivata. Tako je prosečna cena benzina evro premijum BMB-95 na početku 2018. iznosila oko 143 dinara za litar, a polovinom oktobra to gorivo je koštalo 165 dinara. Litar evrodizela, za koji je u januaru trebalo izdvojiti 150,42 dinara po litru, danas košta u proseku oko 170 dinara.

Prema tim podacima, evro premijum BMB-95 je za devet meseci ove godine poskupeo u maloprodaji za oko 15,4 odsto, a evrodizela za oko 13,3 odsto.

Glavni uzrok ovakvog skoka cena naftnih derivata je cena sirove nafte koja je na svetskom tržištu u oktobru dostigla višegodišnji maksimum, a barel nafte tipa Brent koštao je i više od 85 dolara, što je najviša cena u poslednje četiri godine.

Hrana skuplja zbog dve ključne stavkePrema rečima Branislava Gulana, člana Odbora za selo SANU, poznato je da veće cene goriva uvek „vuku“ sve ostalo, i to u istoj meri.

– U jesenjoj setvi koja je u toku, sve poskupljuje isključivo zbog goriva. A to je za jedno 15 odsto, koliko je i samo gorivo skuplje. I to se odnosi na sve poljoprivredne proizvode. Evo, na primer, sada kreće setva pšenice za koju se koristi 425.000 traktora na najmanje 500.000 hektara. Pa kada se izračuna koliko goriva troši svaki traktor i kolika je to razlika u ceni, jasno je da ćemo imati poskupljenje hrane jer taj trošak mora da se ukalkuliše – smatra Gulan.

On kaže i da poljoprivrednici nisu dobili dizel po povlašćenoj ceni kao što su predstavnici Ministarstva poljoprivrede na početku godine obećali pa je i to još jedan razlog za otežane uslove, odnosno veću cenu proizvodnje.

– To su značajne stimulacije koje postoje u svim okolnim zemljama osim u Srbiji. Ovo su dve ključne stavke zbog kojih ćemo u sledećoj godini imati skuplju hranu – navodi Gulan.

Pogođene i rudarske kompanije, skuplji transport

Na pitanje dokle će rasti cene, on odgovara da je glavni reper platežna moć građana.- Dok narod bude imao para da kupuje. Mi smo potrošačko društvo, stalno otvaramo nove tržne i šoping centre. Kada građani drastično smanje kupovinu, tada će i cene morati da padnu kako bi trgovci prodali robu – ističe Gulan.

On dodaje i da poljoprivreda u bruto domaćem proizvodu Srbije učestvuje sa samo oko 11 odsto, i da to treba da se poveća. Kako navodi, razvijenija poljoprivreda i veća ponuda s druge strane dovode do niže cene proizvoda.

Takođe, zbog poskupljenja goriva i cene transporta će biti veće, pa se može očekivati i rast cene prevoza, ali i bilo koje robe koja se prevozi drumskim saobraćajem.

Prema mišljenju stručnjaka, poskupljenjem goriva direktno su pogođena saobraćajna preduzeća koja imaju veliki vozni park, bez obzira na to da li se bave putničkim ili teretnim saobraćajem. Takođe, oni dodaju da su pogođene i rudarske kompanije na kopovima, čije su mašine i agregati veliki potrošači dizela.

Tagged