Cene povrća neće padati, sad je pravo vreme da spremate zimnicu

Društvo Vesti

PaprenoPaprika ajvaruša neće biti ispod 150 dinara na veliko, a paradajz, koji trenutno košta od 60 do 70 dinara na veliko, od septembra će biti sve skuplji.

Cene paradajza i paprika, kao i drugog povrća na zelenim pijacama i kvantašima neće biti niže, pa proizvođači savetuju onima koji planiraju da prave zimnicu da je sad pravo vreme da se zapute u kupovinu.

Proizvođači tvrde da su grad, oluje i loša godina krivi što je rod smanjen, pa jednoglasno upozoravaju da se sa kupovinom ne časi ni časa.

– Crvena paprika ajvaruša stiže polovinom septembra i neće biti jeftinija nego prošle godine, već samo može biti skuplja zbog nevremena. Od Užica do Kruševca grad i oluja, kakvu ni moja baba ne pamti, uništili su rod, a vetar je povaljao stabljike tako da crvena paprika neće biti ispod 150 dinara na veliko.

Babura trenutno na veliko košta od 60 do 70 dinara i cena može samo da raste – kaže Nenad Stevanović, proizvođač papirka i paradajza iz Starog Trstenika.

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

Iako su mnogi u jednom trenutku ustuknuli pred cenom paradajza od 200 dinara, očekujući da će cene pasti i do četiri puta kada dozri rod sa otvorenih polja. Stevanović tvrdi da od tog posla nema ništa.


– Ni slučajno ne treba čekati da cena paradajza padne jer se to neće desiti. Počinje prva berba paradajza na otvorenom polju i na veliko mu je cena od 60 do 70 dinara. Očekujemo da će se po ovoj ceni prodavati do 5. septembra, a posle će biti sve skuplji. Ko bude čekao da padne cena paradajza, ima da mu izgori novčanik jer će lošiji kvalitet platiti duplo skuplje – ističe Stevanović i dodaje da cena paradajza može da padne samo ako ga uvezu u većoj količini, dok crvenu papriku nemaju odakle.

Postaje luksuz... Domaći ajvar
POSTAJE LUKSUZ… DOMAĆI AJVARFOTO: SHUTTERSTOCK

Osim loše godine, za visoke cene paradajza, prema rečima Milana Pajića, predsednika Skupštine Asocijacije poljoprivrednika, zaslužno je i to što ga nije dovoljno zasađeno.


– Nije zasađeno dovoljno paradajza zbog toga što je prošle godine uvožen do jeseni. Cene paradajza neće pasti jer je pri kraju i može biti samo skuplji. Kome je skup, ne mora da ga jede, neka jede kupus. U Mačvi je prvo branje crvene paprike polovinom avgusta, ali je dosta smanjena proizvodnja, pa cene neće padati. Ko planira da pravi zimnicu, sad je pravo vreme, a ako je dobro spremi i ostavi u skladište, ne mogu joj ništa ni vrućine – ističe Pajić.

Tabela – Cene povrća na veliko
Vrsta povrća Cena

Paprika šilja 85
Babura 45-80
Paprika ljuta 180
Boranija puterica 200
Paradajz 120
Mladi kupus 50
Luk crni 45
Luk beli 180
Krompir crveni 40
Krompir beli 40
Krastavac 50-90
Cvekla 30
Karfiol 130
* Cene na „Veletržnici Beograd“ u dinarima

Brojke


26 kg po stanovniku je potrošnja paradajza u Srbiji
27.542 tone paradajza uveze se godišnje u Srbiju
9.858 tona paradajza godišnje se izveze iz zemlje
13.710 tona sveže paprike izveze se iz Srbije godišnje
8.554 tone paprike godišnje se uveze u Srbiju

Autor:Kurir.rs/Slavica Tomčić Foto: Stefan Kojić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *