Posle duže pauze, Centar za kulturu Požarevac konačno počinje sa aktivnostima. Pred gostima ove kulturne ustanove je dosta zanimljivih programa. Pre nego što je danas Galina Pavlenko Perić, direktorka Centra za kulturu Požarevac najavila dešavanja, zamolila je buduće posetioce da se pridržavaju svih propisanih mera a to se odnosi na obavezno nošenje maske, poštovanje distance, korišćenje dezo-barijera i sredstava za dezinfekciju na ulazu u salu Centra za kulturu.

Centar za kulturu Požarevac: u septembru bogat program za sve 40845

 

„Za kraj avgusta, 29.8.2020. od 13h u Galeriji obojene svetlosti biće otvorena izložba radova nastalih ovog leta na Prvoj srpskoj likovnoj koloniji na daljinu „Tulba 2020“. Istog dana desiće se i dve projekcije filmova za najmlađe sugrađane.

Od 1. do 5. septembra biće održan festival muzičkog filma FEMUF a u toku septembra imaćemo i dve književne večeri, u planu je koncert orkestra Gvardia i ansmabla Novi zvučni talas. Očekuju nas i nove komercijalne projekcije filmova.

Imamo i lepe vesti a to su da je Dramski studio Centra za kulturu, u konkurenciji od 17 predstava, po odluci selektora, izabran je da učestvuje na festivalu „Moravski cvetić“ u Trsteniku.

Etno grupa centra za kulturu koja je na poziv Muzikološkog Instituta Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu nastupiti na koncertu tradicionalne muzike u okviru Međunarodne naučne konferencije. Koncert će biti premijerno emitovan 25. septembra na You Tube kanalu konferencije „, najavila je danas Galina Pavlenko Perić, direktorka Centra za kulturu Požarevac.

Detaljnije su na današnjoj konferenciji za novinare o programima govorili urednici Bojan Gačević i Aleksandar Lukić.

„Mi smo rešili da u septembru mesecu u suštini prikažemo jednu reviju filmova kao i festival muzičkog filma FEMUF. Imaćemo priliku da pogledamo 3 igrana i 2 autorska filma, a svi programi počinju od 21h. Prvog septembra krećemo sa filmom „Dalida“. Drugi septembar je rezervisan za Mariju Vukić i „Električni orgazam“ i film „Za ljude budućnosti“. To je film o 40 godina „Električnog orgazma“. Gosti večeri će biti Marija Vukić, reditelj filma, kao i Srđan Gojković Gile koji će učestvovati na tribini i biće prilike da čujemo Gileta na gitari koji će nas podsetiti svih velikih hitova „Električnog orgazma“.

Već trećeg septembra na očekuje dokumentarni film „Pavaroti“, a četvrtog imamo program koji se tiče našeg dokumentarnog filma. U pitanju je autorski film o punk legendi „Tusta“ o frontmenu grupe „Kud idijoti“.

Za kraj FEMUF-a ove godine, 5. septembra očekuje nas film „Džulijet“.

Poslednje nedelje septembra meseca imaćemo reviju autorskog filma, u pitanju su filmovi prikazani na festivalu „Slobodna zona“.

Imaćemo, takođe dve predstave u toku septembra meseca. U pitanju su 19. i 26. septembar, subota od 20h, a to su predstave „Kirija“ i „Stilska vežba“, najavio je ovom prilikom Bojan Gačević, urednik programa Centra za kulturu Požarevac.

Aleksandar Lukić, njegov kolega, istakao je da su neposredni programi veoma važni kao i da su oni morali da se prilagođavaju toj tihoj jezi i užasu:

„Ja verujem zbilja i hoću da verujem da će od oktobra stvari još više popustiti pa da ćemo se i mi malo unormaliti i možda imati malo više pameti kao narod i kao kultura i da ćemo jednostavno taj virus uspeti da stavimo pod kontrolu,a da velika kulturna dela trijumfuju.“

Lukić je najavio da će velika i mala, kao i dečija scena raditi na novim predstavama.

On je ovom prilikom za utorak, 1. septembar u 19h najavio promociju knjige „Dodir vremena“. U pitanju je dokumentarna proza u najširem smislu reči, roman, jedna veoma „hibridna knjiga“, dnevnik. Radi se o autoru iz Požarevca, pukovniku Spasoju Čojiću koji je napisao jednu veoma interesatnu i važnu knjigu.

„Autor te knjige je na jedan vrlo odgovoran, autentičan način, bez uvijanja, govorio iz ugla komandanta negdašnjih ratova na prostoru bivše Jugoslavije. O toj knjizi na promociji će govoriti naš proslavljeni reditelj Goran Marković“, istakao je Lukić.

Drugo književno veče će se dogoditi 22. septembra u 19h. Posvećeno je pesniku srednje generacije srpskog pesništva Miloju Dončiću. Biće predstavljena pesnička knjiga „Tetanus“.

SVI POZORIŠNI FESTIVALI POD VELIKIM ZNAKOM PITANJA

Pozorišni festivali koji su trebali biti održani, kao što su 25. Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“, nisu otkazani, po rečima direktorke Galine Pavlenko Perić, ali sve zavisi od epidemiološke situacije. Pratiće se sve preporuke, a za sada su dozvolu dobile predstave sa malim brojem glumaca.

Po rečima urednika programa ove kulturne ustanove, festival je prošao selekciju i koordinaciju, ali problem je sa ansambl predstavama. Takva je situacija i u većim kulturnim centrima.

„Preporuka je da koordinacije idu od oktobra na 2 nedelje, što je veoma nezgodno, jer glumci glume u mnogim serijama i u mnogim projektima i pozorištima. Najveći problem je da, zamislite, jedan glumac ima temperaturu. Onda ne može da se igra predstava,“ rekao je Bojan Gačević.

Aleksandar Lukić rekao je da je on bio i za otkazivanje festivala jer je siguran da je nemoguće to uraditi na dobar način, a da se glumačke svečanosti pomere za sledeću godinu.

 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments