U Domu Crvenog krsta u Požarevcu i ovog ponedeljka održana je redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi. Prikupljeno je 57 jedinica dragocene tečnosti koje će biti upotrebljene, pre svega, za lečenje požarevljana koji se leče u Opštoj bolnici u Požarevcu i u zdravstvenim ustanovama i klinikama u Beogradu, kao i svih građana Srbije koji se leče u Beogradu.

Ovog ponedeljka u akciji su učestvovali članovi grupe građana „Ne damo svetinje“ i moto kluba „Ostrog“. Saša Obradović, sekretar Crvenog krsta u Požarevcu, zahvalio je pomenutim udruženjima što su se na ovakav korak odlučili upravo u vreme pandemije korona virusa.

Crveni krst Požarevac: prikupljeno 57 jedinica krvi 39038

 

„Broj dobrovoljnih davalaca krvi se, otkako je krenuo drugi talas pandemije, smanjio za oko 30%. Norma da imamo 60 jedinica krvi po akciji je, evo, ovog ponedeljka gotovo dostignuta. A uvek smo bili ti koji smo prebacivali normu sa 70 do 80 jedinica svakog ponedeljka.“

 

Crveni krst Požarevac: prikupljeno 57 jedinica krvi 39038

 

I tokom ove akcije primenjivane su propisane mere zaštite, tako da su se u nekim periodima dana pravile i gužve jer u prostoriji gde se daje krv ne može biti više od 4 osobe koje daju krv ili su na pregledu.

 

Crveni krst Požarevac: prikupljeno 57 jedinica krvi 39038

 

„Period letnjih meseci je vreme kada se rezerve krvi tradicionalno smanjuju, drugi razlog je pandemija. Apelujemo na dobrovoljne davaoce krvi da u toku jula i avgusta daju krv. Akcija je svakog ponedeljka od 9 do 15h. Svi će dobiti maske, vrši se redovna dezinfekcija prostora“, dodao je Saša Obradović.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments