Tradicionalno, već šesnaesti put za redom, Festival cveća i meda okupio je 5. maja u Kusiću, vrsne izlagače cveća i proizvoda od meda iz čitave Srbije.

U maloj oazi cveća i zelenila našlo se baštensko cveće, rasadni materijali, ukrasno bilje, dekorativni materijali, kao i proizvodi za negu i održavanje cveća. Ovo je bila idealna prilika za izlagače da se sretnu i razmene iskustva u vezi sa uzgajanjem i pravilnim održavanjem cveća, ali i za posetioce koji su uživali u nesvakidašnjem cvetnom prizoru i čuli savete o rasađivanju, gajenju i prehrani cveća.

I pored lošeg vremena, na festivalu su svoju ponudu predstavili mnogobrojni izlagači koji su vredno dekorisali cvetne i medne štandove.

Prvi dan Festivala otvorio je zamenik predsednika opštine, Slađan Marković, a bogat kulturno umetnički program je ispunio očekivanja posetilaca.

U prepodnevnom bloku nastupili su KUD iz Braničeva i dve dečje grupe Ansambla narodnih igara i pesama „Vlastimir Pavlović Carevac“ kao i domaćini OŠ “Ivo Lola Ribar“ iz Kusića sa pesmama i zdravicom.

Najuspešnijima su, po završetku programa, uručene vredne nagrade pa je za najlepši cvetni štand nagrađen Nebojša Stanković iz Kusića, a za najlepši štand sa proizvodima od meda Srđan Jović iz Topolovnika.

Izvođači ANIP-a spletom igara zatvorili su u popodnevnim časovima prvi festivalski dan na spektakularan način.

Drugi, istovremeno i pijačni, festivalski dan u Velikom Gradištu okupio je i ove godine brojne izlagače na Trgu Mladena Miloradovića, a događaj je zvanično otvorio predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić.

Festival se simbolično održava početkom maja kada se na najlepši način, uz cveće, med, pesmu i igru, najavljuje početak turističke sezone, a ljubitelji baštovanstva, botanike i hortikulture uopšte mogli su da kupe najbolje cveće po sniženim cenama.

Program je počeo nastupom mališana Predškolske ustanove “Majski cvet“, najmlađa dečja folklorna grupa ANIP-a “Vlastimir Pavlović Careva“c iz Velikog Gradišta predstavila se igrama iz Srbije, a pripremna folklorna grupa ANIP-a je nastupila sa vlaškim igrama.

I Komisija je vredno radila i zasebno ocenjivala najlepše štandove sa cvetnim aranžmanima i štandove sa proizvodima od meda.

Pobednički cvetni štand je ove godine uredila Vera Ranić iz Kisiljeva kojoj je nagradu uručio predsednik opštine dok je direktorka Turističke organizacije, Dajana Stojanović, uručila priznanje Mirku Arsiću iz Biskuplja za najbolje dekorisan štand sa pčelinjim proizvodima.

Gradište je poznato po trudu uloženom u dekoraciju gradskog parka i Carevčevog šetališta, dovedenim na svetski nivo.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments