Arheološka iskopavanja kasnoantičkih lokaliteta u Braničevu, tokom druge polovine 20. veka, dala su veliki doprinos u proučavanju materijalne kulture Seobe naroda.

U tom smislu izdvajaju se arheološki nalazi koji nisu tipični za stanovnike Vizantijskog carstva. Ovaj period istorije započinje 375. godine, kada Huni iz centralne Azije prolaze kroz Vrata naroda i prodiru u Evropu.

Germanska plemena koja su se našla na njihovom putu, morala su spas da pronađu na teritoriji Carstva. Prema pisanim izvorima, to je bilo na području Trakije (današnja Bugarska).

DA LI STE ZNALI DA SU GERMANI BORAVILI U BRANIČEVU PRE SLOVENA - SRBA? 27072
Sl. 1. Germanski koštani češalj iz Kališta

Iako su Germani dobili odobrenje od carske vlade da nasele pomenuti prostor, oni ubrzo zbog oskudice u hrani i nedoličnog ponašanja rimske vojske, bivaju primorani da pustoše rimske provincije. Najpre je u žestokom sukobu u bici kod Hadrijanopolja (Jedrene) 378. godine stradao vizantijski car Valens, a zatim i gradovi Balkanskog poluostrva.

Na osnovu arheoloških iskopavanja kasnoantičkih gradova u Braničevu, može se vrlo puzdano govoriti o germanskom prisustvu. U tom kontekstu, izdvajaju se utvrđenja na desnoj obali Dunava i u unutrašnjosti pomenute teritorije koja su pretrpela razaranja prilikom njihovih naleta.

Rušilački napadi potvrđeni su u Viminacijumu kod Starog Kostolca, Nove – Čezava i Saldumu kod sela Dobre, zatim u nešto daljoj Taliati (Donji Milanovac), itd. U unutrašnjosti Braničeva, napadi Germana su osnovano pretpostvljeni u Mansio Municipiumu u Kalištu, Jovis Pagu u Velikom Laolu i Kraku lu Jordanu kod Kučeva.

DA LI STE ZNALI DA SU GERMANI BORAVILI U BRANIČEVU PRE SLOVENA - SRBA? 27072
Sl. 2. Kraku lu Jordan kod Kučeva – ostaci utvrđenja

Pisani izvori nas obaveštavaju da su razaranja na Balkanu prestala 482. godine kada je između Germana, odnosno Gota, i Carigrada sklopljen mir.

U narednih nekoliko godina na ovim prostorima neće biti ratnih operacija, a varvari samim tim mirno naseljavaju provinciju Prvu Meziju, tačnije prostor današnje centralne Srbije. Arheološka iskopavanja u Kalištu iznela su na svetlost dana predmete koji se mogu pripisati germanskim plemenima, sasvim izvesno Gotima, a koji se opredeljuju u kraj 4. ili početak 5. veka.

Njihovo prisustvo je tokom ovog perioda na osnovu arheološke građe potvrđeno i na desnoj obali Dunava u Braničevu. Pretpostavlja se da su oni, nakon sklopljenog mira 482. godine, boravili na ovim prostorima u svojstvu federata, odnosno plaćeničke vojske.

Materijalna kultura koja je tipičina za Slovene tog doba, nije otkrivena u Braničevu. Arheološka iskopavnja mnogobrojnih kasnoantičkih lokaliteta unutar pomenute teritorije nisu potvrdila prisustvo ovog plemena.

Pisani izvori vrlo pouzdano dokazuju da su Sloveni došli na Balkan tek u 6. veku, a za njima i druga varvarska plemena:

Heruli, Langobardi, Kutriguri, Gepidi, Avari, itd.

Prisustvo ovih naroda tokom 6. veka arheološki i istorijski je potvrđeno u Braničevu, o čemu će više reči biti u nekom narednom tekstu.

Kada je reč o Srbima, takođe raspolažemo sa oskudnom arheološkom građom. Prema istorijskim podacima i spisima vizantijskog cara Konstantina VII Porfirogenita (913-959), Srbi su naselili prostor južno od Save i Dunava za vreme vladavine cara Iraklija (610-641). Njihovo prisustvo se na Balkanu pre 7. veka, bar za sada, ne može naučno dokazati.

Autor teksta: Udruženje građana Jovan Dragašević – baština epoha.
Napomena: Slika koštanog češlja preuzeta iz knjige M. Cunjak Rimsko utvrđenje u Kalištu kod Malog Crnića, 2012.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
3 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Nenad
09/03/2020 22:47

Kada vidim ovakve tekstove nije mi dobro. Zna li se koja su to germanska plemena? Da nisu Vandali, Tribali, Vendi?
Sve vam je naucno dokazano i etimoloski, genetski i folklorno, samo jos stoji crveno svetlo da se prizna.Dosli sloveni i pokorili pola evrope, a bili plasljivi krili se po mocvarama

Djoda
19/12/2019 19:50

Svaka cast UG Jovan Dragasevic, kad ovi sa Filozofskog fakulteta cute. Konacno neko da udari na ovu skupinu raznih Milosa Milojevica, autohtonista, Deretica i sl.
Samo napred!

Dacha
19/12/2019 17:57

Kralju, i Srbi su Sloveni. Edukuj se malo