Direktorka Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu dr Ana Jovanović rekla je za POPORTAL da ima dovoljno testova za komercijalnu upotrebu. Ukoliko postoje medicinske indikacije za test, preporuke Ministarstva zdravlja i Instituta „Batut“ bile su da se smanji broj ovih uzoraka. Iz tog razloga u toku prošle nedelje postojala je manja količina testova:

„U tom periodu orijentisali smo se na brze testove. Međutim, juče smo u saradnji sa rukovodiocima ipak dobili jedan broj testova. I dalje je ostalo uputsvo gde osoba koja je bila pozitivna i koja je imala respiratorne tegobe da je neophodno da uradi 2 negativna testa da bi se vratila na posao. Iz tog razloga postoje i dalje epidemiološke indikacije koje zahtevaju da se uradi PCR test. Nadam se da ćemo dobijati ove testove malo ažurnije nego ranije.“

Trenutno se radi testiranje sa dve vrste testova. To su brzi imunohromotografski testovi koji se rade u samom zavodu i u svim domovima zdravlja. Ovi testovi ne zahtevaju zakazivanje i rezultat bude gotov za sat vremena. Rade se tako što se uzima krv iz prsta ruke. Drugi su PCR real time testovi.

 

 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments