Ove godine zbog aktuelnih okolnosti i preporuka Vlade Republike Srbije o sprečavanju širenja virusa Covid 19, nismo u mogućnosti da svečano obeležimo Dana škole 10. Oktobar kao do sada.

Škola je osnovana davne 1872.godine kao „Zemljodelsko-šumarska škola“ i prema podacima najstarija je poljoprivredna škola u četvorogodišnjem trajanju u Srbiji.

U svojoj 148 godina dugoj istoriji, više puta je prestajala sa radom i ponovo nastavljala, menjala svoje nazive i uprkos svim teškoćama kroz koje je prolazila, bila je rasadnik kadrova za oblast poljoprivrede, veterine, proizvodnje i prerade hrane.

Od 15. marta ove godine, zbog pandemije, nastava se odvijala na daljinu. Po ukidanju vanrednog stanja, nastavljeno je sa radom sa radomi organizovano je polaganje vanrednih, razrednih, maturskih i završnih ispita.

DAN ŠKOLE - 10. OKTOBAR - 148 GODINA POSTOJANjA POLjOPRIVREDNE ŠKOLE SA DOMOM UČENIKA „SONjA MARINKOVIĆ“ 42702

Svi učenici su sa pozitivnim uspehom završili razred, a 106 učenika završnih razreda uspešno je položilo završni i maturski ispit.

Odličan uspeh i primerno vladanje u prošloj školskoj godini postiglo je 42 učenika prvog, drugog i trećeg razreda, kojima ove godine ne mogu biti uručene pohvalnice i nagrade povodom Dana škole, što je do sada bila tradicija.

Do proglešenja vanrednog stanja, organizovana su sportska takmičenja, na kojima su učenici naše škole ostvarili zapažene rezultate. Pomenućemo samo neka: Okružno takmičenje u atletici, Kros Serija RTS-a u Šapcu, Okružno takmičenje u stonom tenisu.

Dan škole je i prilika da se podsetimo postignutih rezultata, dobijenih nagrada u nastavi i vannastavnim aktivnostima ne samo učenika, već i nastavnika i školskih timova. Nagrade za Dan prosvetnih radnika, koje dodeljuje lokalna samouprava, dobili su direktor škole Vidoje Vukašinović, za životno delo i Slađanka Perić, nastavnik srpskog jezika i književnosti, za postignute rezultate u nastavi i vannastavnim aktivnostima.

Jubilarne nagrade za 20, 30 i 35 godina radnog staža dobilo je 12 zaposlenih škole.

Privedeni su kraju projekti u kojima je škola učestovala: „Podsticanje demokratske kulture u školama u Srbiji“, „Obuka učenika za vinogradarstvo i proizvodnju vina“ , „Podrška mladim poljoprivrednicima“.

Na osnovu Ugovora o realizaciji seminara, okruglih stolova i praktičnih radionica za direktore, nastavnike i stručne saradnike stručnih škola u području rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane, koji je potpisan između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, škola je organizovala sledeće edukacije:

Seminar „Bezbednost i zdravlje na radu (BZR) na praktičnoj nastavi i praksi u sistemu dualnog obrazovanja“
Seminar „Novine u epizootiologiji, dijagnostici, terapiji i profilaksi zaraznih i parazitskih boleti životinja“
Primeri dobre prakse učešćem u projektima Evropske unije i Saveta Evrope

„Međusektorsko traganje za načinima prevencije ranog napuštanja škole” (CroCooS) za nastavnike, stručne saradnike

DAN ŠKOLE - 10. OKTOBAR - 148 GODINA POSTOJANjA POLjOPRIVREDNE ŠKOLE SA DOMOM UČENIKA „SONjA MARINKOVIĆ“ 42702

„Podsticanje demokratske kulture u školama“ (tribina i radionice za nastavnike, stručne saradnike)
Dan praktične nastave: Proizvodnja soka od aronije u školskoj radionici za preradu voća i povrća
Razvijanje preduzetničkih veština kod učenika plasiranjem proizvoda u prodajnom mestu škole „Naša tezga-zdrav kutak“
Okrugli sto: „Kako registrovati učeničku zadrugu“ za direktore i sekretare škola

Projekat „Podsticanje demokratske kulture u školama u Srbiji“ nastavljamo do maja 2024. godine pod nazivom „Kvalitativno obrazovanje za sve“. Namera nam je da konkurišemo za projekat „Podrška STEAM obrazovanju u srednjim školama“.

U okviru trodnevnog programa „Proslava 40. godina andragogije u Srbiji“ u organizaciji Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u našoj školi održan je susret delegacija iz Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine koje se bave obrazovanjem odraslih. Delegaciju Nacionalnog tima za obrazovanje odraslih predstavljale su prof. Filozofskog fakulteta Šefika Alibabić, Aleksandra Pejatović i Mirjana Milanović ispred Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Cilj posete je bio predstavljanje rada školskog Centra za kontinuirano obrazovanje odraslih kao primer dobre prakse i izuzetnosti.

U cilju promovisanja Učeničkih zadruga Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović potpisali su Sporazum koji omogućuje učeničkim zadrugama da se formiraju kao pravna lica. Ministar i predstavnici lokalne samouprave obišli su ekonomiju, radionice za obavljanje praktične nastave poljoprivredne i prehrambene struke i štandove učeničkih zadruga svih škola sa teritorije Grada Požarevca.

Škola kao i do sada radi na unapređenju materijalno-tehničkih uslova za rad i stručnom usavršavanju zaposlenih.

Zaposlenima i učenicima čestitamo predstojeći, 148. Dan škole i želimo im dobro zdravlje, puno sreće i uspeha u daljem radu i školovanju.

Foto: Poljoprivredna škola sa domom učenika „Sonjs Marinković“ Požarevac

5 1 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments