Srpska pravoslavna crkva danas slavi svete apostole Petra i Pavla.

Uobičajen narodni naziv za ovaj praznik je Petrovdan.

apostoli petar pavle petrovdan

spc.rs

Petrovdan je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika.

Kod Srba Petrovdan je slava pekara i ribara.

Petar je bio ribar i zvao se Simon, a Gospod Isus Hristos mu je dao ime Petar.

On je prvi od apostola jasno izrazio veru u Gospoda Isusa Hristosa rečima: „Ti si Hristos, sin Boga živoga“.

Apostol Pavle bio je prethodno farisej i zvao se Savle.

Preobrazio se i krenuo za Gospodom Isusom Hristosom.

U našem narodu poznati su mnogi običaji tokom praznika, a to neretko zavisi i od dela zemlje u kom se nalazite ili odakle dolazite.

U nekim krajevima Srbije se i do današnjih dana održao običaj paljenja petrovdanskih lila – grana na čijim su vrhovima uvijene mlade kore divlje trešnje ili breze. Ovo je običaj kojem se najviše raduju deca, jer upravo njima treba dati zapaljene buktinje da ih nose. Narod veruje da će lile doneti dobro zdravlje i blagostanje u domaćinstvu.

Petrovdanske vatre se obično pale na trgovima, ispred crkvi i na drugim mestima gde se narod okuplja. Paljenje vatre i lila sećanje je na vremena kada su stari carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih. Njihova tela su tada gorela kao buktinje… Baš kao što danas gore petrovdanske lile.

Ako ste ljubitelj jabuka, danas ih jedite, ali ih nikako nemojte seći nožem već ih samo grizite! Postoji verovanje da na ovaj dan Sveti Petar deli jabuke deci na onom svetu, pa ovo voće danas simbolizuje slast i mir među ljudima.

Možda upravo zbog toga stara sorta ranih jabuka– “petrovača”, dozreva oko ovog praznika. Naročito u Vojvodini je rasprostranjeno verovanje da onaj ko se na Petrovdan gađa jabukama ili ih udara jednu o drugu, priziva grad i vremenske nepogode.

Na ovaj praznik ne ide se u polje i ne počinju teški poljoprivredni radovi, a naročito se ne uprežu konji u kola. Nekada je narod rano ujutro na ovaj dan stoku prskao vodom da bi bila zdrava, a čobani su pleli vence i stavljali ih stoci na rogove.

Opšti je običaj da se za Petrovdan mesi stara srpska tradicionalna pita ili kolač od jabuka – “petrovača”.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments