Slavi se kao prvi srpski arhiepiskop, Prvi prosvetitelj, diplomata.

Danas je Savindan, jedan od najvećih praznika u Srba, posvećen prvom srpskom arhiepiskopu Savi, sinu Stefana Nemanje, velikog župana srpskog. Rastka Nemanjića, potonjeg Svetog Savu, rođenog između 1170. i 1175. godine, koji se upokojio u Gospodu 27/14. januara 1235. u Manastiru Trnovo u Bugarskoj, Srbi slave kao prvog učitelja i prosvetitelja, zbog čega se danas obeležava školska slava u svim obrazovnim institucijama.

– Svetom Savi se mnogi mole za pomoć – kaže etnolog Dragomir Antonić, autor „Srpskog narodnog kalendara“. – On je pravi primer epifanije, verovanja da sveci često pohode ljude u ovozemaljskom svetu. Veruje se da Sveti Sava stalno putuje po svim zemljama gde žive Srbi. Narod ga najviše poštuje i zato mu pripisuje razne božanske moći.

Antonić dodaje i da kad se piše život Svetog Save, piše se, u stvari, početak naše prosvete u srednjem veku. Srbi ga slave kao prvog učitelja i postoje mnoge priče, pesme i legende u kojima Sava podučava srpski narod raznim veštinama.

Ove godine je 800 godina otkako je Sveti Sava obznanio kapitalno delo Zakonopravilo ili Krmčiju.

– Zakonopravilo, nastalo 1219. godine, nema parnjaka u istoriji nijednog drugog naroda toga vremena! O tom delu najbolji znalac i prevodilac, dr Miodrag Petrović, piše: „Zakonopravilo Svetog Save je najvažniji državni, crkveni, pravni, istorijski, književni rukopis koji Srbi imaju. Zahvaljujući njemu stvorena je Srpska pravoslavna crkva. Zato je ona Svetosavska i toga se nikad ne sme odreći. Knjiga je i prvi Ustav države Srbije. Kad je rukopis završen, po primerak Zakonopravila dobili su u ruke svi episkopi novoosnovane autokefalne arhiepiskopije u Srbiji – tad se Srbija prostire do Jadranskog mora – sa obavezom da po njemu upravljaju crkvenim životom.“

Danas je Savindan, jedan od najvećih praznika u Srba 28844

Osim crkvenog života, Zakonopravilo uređuje odnose u svim oblastima života i pruža zaštitu svakom pojedincu. Vodi brigu o čoveku još pre njegovog rođenja, od začeća pa sve do smrti, a u nekim pitanjima iz oblasti bračnog i naslednog prava i posle smrti. Na osnovu njega saznajemo šta se sve smatralo socijalnim slučajem. Kakve su mere predviđene za otklanjanje posledica. Socijalno staranje je izraženo u mnogim vidovima. Pored brige o siromašnim i bolesnim, za koje su podizani odgovarajući domovi, štićene su osobe sa telesnim manama, utvrđivane uzajamne socijalne obaveze roditelja i dece, pomagane udovice, štićeni robovi od samovolje gospodara, najamnici od izrabljivanja i zloupotrebe poslodavaca, dužnici od zelenašenja zajmodavaca.

– Nema sumnje da je pravoslavna crkva u Srbiji najviše učinila da se već u prvim decenijama posle njihove smrti proslavi život i rad Stefana Nemanje i njegovog sina Save – zaključuje Antonić. – Tako se svest o vrednosti njihovog delanja raširila u sve srpske krajeve. Večernja s litijom, svečana jutrenja i svete liturgije, sve uz pojanje pesama u kojima se veličaju dela Svetog Save, sačuvani su u svim krajevima gde žive Srbi.

Autor Novosti

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments