Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama odredila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1999. godine kako bi se podigla svest o činjenici da su žene širom sveta žrtve seksualnog, psihičkog, fizičkog i porodičnog nasilja.

Ovaj dan Srbija dočekuje sa upozoravajućom statistikom – za deceniju je stradalo više od 320 žena u porodičnom nasilju. Samo ove godine je u Srbiji ubijeno 28 žena, a više od 400 dece ostalo je bez jednog, ili oba roditelja.

Širom sveta i Srbije ovaj dan obeležava se nizom aktivnosti i tribinama kampanjom „16 dana aktivizma“. Od 25. novembra do 10. decembra, ulicama Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca kružiće brendirani autobusi, a u frekventnim pešačkim zonama biće postavljeni informativni materijali koji govore o prirodi seksualnog nasilja i dimenzijama problema nasilja nad ženama u našem društvu, ali i pozivaju na osvešćenje i akciju.

Ujedinjene nacije aktivnosti obeležavaju sloganom “Oboji svet u narandžasto”, a ovogodišnja tema je Generacija za ravnopravnost protov seksualnog nasilja i silovanja. Tim povodom, Narodna skupština, palata „Albanija“, Most na Adi, Fontana na Slaviji i Brankov most biće okupani naranžastom bojom kako bi se skrenula pažnja na probleme sa kojima se žene u društvu susreću.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama ustanovljen je na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba 1981. godine u Bogotu, kada su prvi put žene otvoreno govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, kao i o nasilju koje žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama. Odabran je kao dan sećanja na sestre Mirabel – Patriju, Minervu i Mariju Teresu, koje je brutalno ubio diktator Rafael Truhiljo u Dominikanskoj Republici 1960. godine.

0 0 vote
Article Rating
Tagged
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments