Pod sloganom „Zajedno za bolji internetˮ sutra se u svetu obeležava Dan za bezbedniji internet.

Ovaj nezvanični praznik ustanovljen je sa ciljem da ukaže na pozitivnu stranu novih tehnologija i načine za odgovornu upotrebu digitalnih platformi, a ove godine posebno je usmeren na bezbednost dece na internetu.

Prema podacima UNICEF-a deca čine jednu trećinu od ukupnog broja internet korisnika, a među najčešće rizike kojima su izložena spadaju prikupljanje ličnih podataka, lažne vesti, ugrožavanje privatnosti, zloupotreba u komercijalne svrhe i izloženost štetnim i uznemirujućim sadržajima, piše „Danas“.

Upravo zbog uzrasta u kom se susreću sa novim tehnologijama današnja deca se smatraju „digitalnim domorocimaˮ.

Ovaj termin koristi se za osobe koje odrastaju u digitalnoj eri i koje se razlikuju od ljudi koji su se sa modernim tehnologijama upoznali tek u odraslom dobu.

„Najčešće aktivnosti dece na internetu su konzumacija i reprodukcija video i foto sadržaja, slušanje muzike i igranje video igara, a ako samo uzmemo za primer da 80 odsto školaraca provodi slobodno vreme uz igrice, jasno je da digitalna tehnologija oblikuje načine na koji deca komuniciraju i na koji se druže. Imajući to u vidu, vrlo je značajno da deca imaju dovoljno znanja o internetu i izazovima modernog dobaˮ, objašnjava Gort.

Dan za bezbedniji internet je kampanja započeta 2004. godine koja obuhvata najrazličitije teme od sajber maltretiranja do korišćenja društvenih mreža. Obeležava se u više od 150 država širom sveta i fokusira aktuelne teme koje se odnose na prisustvo na mreži.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments