U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu u toku je „Novogodišnja izložba“ ULIS-a „Milena Pavlović Barili“ gde su pored radova članova izloženi i radovi dece iz vrtića „Leptirić“ i „Duško Radović“.

Na kreativnoj radionici održanoj 17. decembra, u prostorijama vrtića Leptirić, Slađa Milovanivić i Biljana Milosavljević Pićurić pružile su deci iskrenu podršku, kvalitetan i metodološki ispravan podsticaj. Takođe, predškolci vrtića Duško Radović iskazali su svoje zimske impresije kroz oslikavanje CD diskova i obrađenih drvenih oblica. Radom na novim materijalima, u drugačijim tehnikama mali kreativci zakoračili su svet umetnosti.

U likovnoj kritici o izložbi u katalogu, Biljana Milosavljević Pićurić, kustos, Master istoričar, Dipl. istoričar umetnosti obratila se sledećim tekstom: „Izložena dela članova ULIS-a „Milena Pavlović Barili“ u vreme novogodišnjih praznika nisu samo šarenoliko oslikavanje svečanih trenutaka i euforije, već dublji prikaz lične i kolektivne stvarnosti.

Dece iz vrtića posetila Galeriju savremene umetnosti u Požarevcu FOTO 13806
Foto: GSU

Na ovim delima predstavljeni su svi pozitivni rezultati, razočarenja, nadanja i želje. Implicitno ukomponovana, u zavisnosti od raspoloženja posmatrača, šalju vedre ili groteskne poruke. Ova dela predstavljaju kolaž emocija i stvarnosti. Gledalac može videti raznolikost kreativne palete članova udruženja. Klasični realizam koegzistira sa naivnom umetnošću, pejzaž sa mrtvom prirodom, portret sa apstrakcijom. Iz nejednakosti stilova i tehnika rađa se jednakost želje za lepotom. Zadržati trenutak i oslikati misao znači predstaviti težinu i lagodnost života. Kolektivna izložba umetnika različitih generacija i afiniteta ima za cilj da sumiranjem i sagledavanjem globalne svesti pronađe prave vrednosti od kojih zavisi sreća.

Umetnici i posmatrači su u kontinuiranoj interakciji i utiču jedni na druge.

Dece iz vrtića posetila Galeriju savremene umetnosti u Požarevcu FOTO 13806
Foto: GSU

Dela članova ULIS-a „Milena Pavlović Barili“ predstavljaju „umetnost ispravnog željenja“, jer kod posmatrača uklanjaju rezignaciju i potiskivanje sopstvene svesti i vraćaju ga urođenom osećanju stvarnosti, njegovim željama, snovima i vizijama. Svojim inicijalno metaforičnim prikazima umetnici su pokušali da „korisnicima dela“ kanališu put do sreće. Da li su u tome uspeli zavisi samo od dubine pogleda posmatrača.“

Dana 14.01.2019. godine u jutarnjim časovima, izložbu su sa svojim vaspitačicama posetili najmlađi učesnici koji su zainteresovano pratili reči kustosa. Atmosferu su upotpunili zvuci flaute Stepanović Emilije, učenice petog razreda osnovne škole „Dositej Obradović“ i trećeg razreda Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Stevan Mokranjac“ Požarevac.

Dece iz vrtića posetila Galeriju savremene umetnosti u Požarevcu FOTO 13806
Foto: GSU

Nakon obilaska, predstavnici ULIS-a su deci podelili umetničke radove u vidu minijatura i ručno rađenih jelkice koje nose simbol još jednog proslavljanja Nove godine.

Ovo je još jedan stepenik u uspešnoj saradnji likovnih stvaralaca i vrtića koji želimo da proširimo. Ovom prilikom šaljemo poruku koliko je važno podstaći i podržati kreativnost u detinjstvu, koja se nalazi ne samo u umetničkim delima nego i u svakodnevnim životnim detaljiima. Talenat je samo jedan deo a trud i ljubav prema umetnosti upotpunjuju životnu sliku.

Dece iz vrtića posetila Galeriju savremene umetnosti u Požarevcu FOTO 13806
Foto: GSU

Trajanje izložbe je produženo do 22.01.2019. Dobrodošli!

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments