Glavni cilj je da svi blokovi budu spremni za pouzdan rad onda kad je to najpotrebnije, odnosno u zimskom periodu

Prvi blok kostolačkih termoelektrana koji ove godine ulazi u remont je blok A2, 16. juna, a dan kasnije i kreće se sa remontom i B1. Predviđeno je da remonti ovih blokova traju po mesec dana. Remont bloka A1 kreće krajem juna i trajaće dva meseca, odnosno do početka septembra, dok će blok B2 biti van pogona šest meseci u kapitalnom remontu − kaže Zoran Stanojević, direktor Direkcije za proizvodnju električne energije kostolačkog ogranka EPS-a.

− Ono što prethodi realizaciji bilo kog remonta u termoelektranama jeste planiranje, a ono podrazumeva da svaki zahvat mora detaljno da se isplanira i uskladi sa svim zahtevima u vezi sa procedurom javnih nabavki. Tu postoji mnogo stepenica koje treba da se pređu, imajući u vidu da je sistem javnih nabavki i više nego složen, što zahteva dodatno vreme za pripremu javne nabavke. Remonte obavljamo svake godine i ima nekoliko važnih stavki koje se uvek uzimaju u obzir. To je uklapanje zajedničkih zastoja u obe termoelektrane, pri čemu se uvek dogovaramo sa kolegama iz rudarskog sektora da određeni blokovi budu istovremeno u zastoju zbog njihovog remonta na liniji uglja – kaže Stanojević.

Direkcija za proizvodnju električne energije - Počinju remonti 20424
Zoran Stanojević Foto. EPS Energija Kostolac

Pripreme za ovogodišnji remont započete su u maju prošle godine, kada se pravi elektroenergetski portfelj na nivou EPS-a. Najobimniji remont u kostolačkom termo sektoru biće urađen na bloku B2.

− Reč je o kapitalnom remontu, koji će trajati šest meseci. Na bloku B2 uradićemo denitrifikaciju, koja će omogućiti da se emisija azotnih jedinjenja snizi ispod granice zahtevane zakonom – ističe on.

Drugi veliki posao koji će biti urađen je zamena međupregrejača 1, kao i kapitalni remont turbogeneratora. Na ostalim sistemima biće posla tokom celog remonta i obaviće se temeljne pripreme za pouzdan rad u predstojećoj zimskoj sezoni.

− Naš najvredniji resurs su naši zaposleni. U termoelektranama se stvorila veoma kvalitetna baza inženjera i tehničara, stručnog osoblja i tehničkog kadra. Reč je o ljudima koji su godinama sticali iskustvo i došli do pozicije da upravljaju postrojenjima na adekvatan način, uz donošenje pravih poteza u odlučujućim momentima procesa proizvodnje električne energije – kaže Stanojević.

Potrebno podmlađivanje

Posečna starost naših zaposlenih nam ne ide u prilog, tako da se svrstavamo u kadrove sa starijim kolektivima. Jedan od najvažnijih zadataka koji nam predstoji jeste da omogućimo podmlađivanje našeg kolektiva, jer je za bilo koju radnu poziciju u termoelektrani potrebno pet do osam godina iskustva za potpuno stručno formiranje radnika − rekao je Zoran Stanojević.

Autor: EPS Energija/I. Milovanović

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments