Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da pravilnik o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti i planovi koje će doneti privredni subjekti predstavljaju odgovor na pandemiju koja je dobila zamah, navodi se na sajtu Vlade.
Đorđević je u izjavi za agenciju Tanjug rekao da je pravilnikom jasno definisan spisak mera prevencije COVID-19 na poslu, mere kojima poslodavci reaguju u slučaju zaraze, kao i obaveze koje moraju da poštuju zaposleni.
Pravilnik je stupio na snagu 11. jula, a privredni subjekti imaju rok od 30 dana da donesu svoje planove, čiji je cilj da se prevencija i bezbednost i zdravlje na radu podignu na viši nivo, objasnio je on.
Poslodavci, kako je precizirao, imaju obavezu obaveštavanja svojih zaposlenih, obezbeđivanja dovoljno zaštitnih sredstava u skladu sa merama koje se donose, a za koje će znati jer će svakodnevno biti u komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja i epidemiolozima, odnosno ustanovama za javno zdravlje na teritoriji na kojoj posluju.
Prema njegovim rečima, dužnost radnika jeste da poštuju te mere, da ih se pridržavaju i budu odgovorni prema sebi i svojim kolegama, jer je prevencija pola zaštite.
Ministar je naveo da ideja pravilnika i planova koji iz njega proističu nije da se bilo ko kažnjava, i istakao da će dužnost inspekcije rada biti da podučava i pomaže poslodavcima da primenjuju mere.
– Pravilnikom je sugerisano kako da bude donet pojedinačni plan mera – u kompanijama u kojima nije prisutna zaraza mora da se zna kako se deluje na prevenciji, a tamo gde postoje zaraza i indicija mora da se ustanovi kako je došlo do toga i na koji način će ostatak kolektiva biti zaštićen od zaraze – rekao je Đorđević.
On je podsetio na to da su donošenju ovog propisa prethodili razgovori sa sindikatima i poslodavcima, i najavio da će se pratiti njegova primena, u skladu sa čim će se on unapređivati ako bude bilo potrebe.
Prema njegovim rečima, problematično je to što zaposleni prilikom dolaska i odlaska sa posla moraju da budu izloženi različitim kontaktima, kao i van radnog vremena.
– Zato je važno poštovanje mera, odnosno da se zaposleni odmah nakon dolaska na posao pridržavaju svih mera – poručio je Đorđević i dodao da je Ministarstvo za vikend dalo nov nalog zaposlenima i direktorima u ustanovama da pažnja bude maksimalna, da se primenjuju sve mere i da na vreme jedni druge informišu ukoliko posumnjaju da mogu biti zaraženi.
0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments