REŠAVANjE stambenog pitanja za one koji se još nisu skućili, uskoro bi moglo da postane mnogo lakše. Prema Odluci Narodne banke Srbije, učešće za stambeni kredit se umesto sadašnjih 20 odsto, smanjuje na 10 odsto! A ova odluka počinje da važi za osam dana! Banke, međutim, u odnosu na svakog klijenta, uvek imaju pravo da traže i veće učešće od onog koje trenutno važi, shodno njegovoj „finansijskoj karti“.

Smanjenje učešća je jedan od predloga u sklopu zajedničke inicijatove Grada Beograda i Privredne komore Srbije, koju je Vlada Srbije podržala, a NBS usvojila. Ova inicijativa koja podrazumeva i druge pogodnosti – smanjenje kamate za prvi stambeni kredit, povrat PDV-a za 60 umesto dosadašnjih 40 kvadrata, kao i niz drugih olakšica, poslata je premijerki Ani Brnabić, a očekuje se da je i Ministarstvo finansija podrži i odobri.

Narodna banka Srbije je naime na poslednjoj sednici Izvršnog odbora, pre dva dana, usvojila dopune ove Odluke o merama za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema, što uključuje dvostruko manje učešće za odobravanje stambenih kredita kupcima prvog stana. Prema rečima Jorgovanke Tabaković, guvernera NBS, relaksacijom propisanog limita namera je da se olakša kupovina prve stambene nepokretnosti na kredit.

umesto dosadašnjih 40 kvadrata, kao i niz drugih olakšica, poslata je premijerki Ani Brnabić, a očekuje se da je i Ministarstvo finansija podrži i odobri.

Više na ovu temu na sledećem linku.

 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments