I DOK je sudbina letovanja u inostranstvu i dalje neizvesna i pod znakom pitanja, država je donela odluku da dodeli još 400.000 vaučera, za odmor u Srbiji. Time će građanima Srbije, ove godine, na raspolaganju biti 560.000 vaučera, jer je do sada već podeljeno 160.000, pre uvođenja vanrednog stanja u zemlji. Ono što građane najviše zanima ipak je raspoloživost domaćih kapaciteta, koji primaju državne „čekove“ u vrednosti od 5.000 dinara i da li će biti ovog leta, zbog suženog izbora, i skuplji odmor u našoj zemlji.

– Za desetak dana će početi prijave za 400.000 novih vaučera za odmor u domaćim turističkim destinacijama – rekao je ministar turizma Rasim Ljajić. – Ostalo je da se urade neke tehničke stvari. Biće uključen veći broj destinacija, imeđu ostalih Beograd i Novi Sad. Time bi trebalo bar delimično da bude ublažena šteta zbog manjka deviznog priliva.

Država dodeljuje novih 400.000 "bonova" za odmor u Srbiji: Vaučeri i građanima sa većim platama, ugostitelji očekuju poskupljenje 34932

Država je, inače, do 26. februara ove godine, podelila 160.000 vaučera, zbog velikog interesovanja. Vaučere će sada, najverovatnije, moći da koriste i studenti. Najviše zbog njih su ubačene nove destinacije, kao što su Beograd i Novi Sad. Ranije je akcenat bio stavljen na planinska i banjska mesta, kao i na one destinacije koje su slabo razvijene. Beograd i Novi Sad oduvek su bili puni stranih turista, ali sada, nažalost, to nije tako. Vaučere u našoj zemlji najviše su koristili penzioneri, čak 54 odsto. Za njima su išli nezaposleni i oni čija primanja ne prelaze 60.000 dinara.

I dok se postavlja pitanje hoće li građani uopšte i hteti nekuda da putuju, ima i onih koji smatraju da neće biti dovoljno domaćih kapaciteta za sve naše turiste koji budu hteli da koriste vaučere. Dotacija Vlade Srbije, za odmor u našoj zemlji, mogla je da se koristi u oko 1.460 ugostiteljskih objekata širom Srbije. Ukoliko se budu uključili Beograd i Novi Sad, sigurno je da će ih biti i mnogo više.

Država dodeljuje novih 400.000 "bonova" za odmor u Srbiji: Vaučeri i građanima sa većim platama, ugostitelji očekuju poskupljenje 34932

– Da li će aranžmani u Srbiji da poskupe ili ne, zavisi samo od ponude i tražnje – objšnjava Georgi Genov, direktor Udruženja HORES. – Ukoliko se veći broj građana bude opredelio da se odmara u našoj zemlji, sigurno je da će doći do povećanja cena. To nema veze ni sa čime, već samo sa tržištem. Kada je reč o kapacitetima, Beograd i Novi Sad ih imaju sigurno. U planinskim centrima i u banjama ima oko 6.000 soba u hotelima.

Smeštaja ima i u privatnim apartmanima i sobama. Ipak, nije sav smeštaj kod privatnika kategorisan i legalan. Više od 50 odsto se i dalje nalazi u „sivoj zoni“ i kao takav ne može da primi vaučere. Nije isključeno da će deo tog smeštaja ubrzo da uđe u legalne tokove, kako bi mogli da iskoriste ove benefite.

– Zalagaćemo se da ovih 400.000 vaučera mogu da dobiju svi građani, bez ikakvog limita – kazao je Genov.

Izvor: Novosti

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments