Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da  Klinika za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije, kao i Institut za reumatologiju, od danas izlaze iz kovid sistema i dodao da će se u naredna četiri dana u te dve zdravstvene ustanove obavljati dezinfekcija.

Lončar je posle sastanka sa direktorima kovid bolnica, najavio da je u planu da iz kovid sistema uskoro izađe i Institut za ortopediju na Banjici.

On je naveo da će se Klinika za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije, kao i Institut za reumatologiju, vratiti u normalan proces rada i da od danas neće više primati kovid pacijente.

Ministar zdravlja je rekao da u svim kovid bolnicima u celoj Srbiji ima dovoljno mesta i napomenuo da je na današnjem sastanku dogovoreno da se polako vraća sistem u normalne tokove, odnosno u nonkovid bolnice.

Sledeći koji će ići u smanjenje kovid pozitivnih, odnosno koji će ostati bez tih pacijenata je Institut za ortopediju na  Banjici, koja je neophodna za dalji rad i pokušavamo da sistem vratimo za potrebe koje su neophodne za sve pacijente, istakao je ministar zdravlja.

ZLATIBOR LONČAR

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS Goran Stevanović je rekao da je tokom prethodnog dana na toj klinici bilo 130 pregleda zbog sumnje na koronavirus, ali da i dalje jedna trećina pacijenata zahteva bolničko lečenje, što govori da je još uvek potreban oprez, jer se javljaju ozbiljne kliničke slike.

Stevanović je naveo da je situacija nešto povoljnija, jer postoji ravnoteža između broja pacijenata koji zahtevaju prijem u bolnice i onih koji mogu da se otpuste.

On je još jednom apelovao na poštovanje svih epidemioloških mera i preporuka.

Polako nam se približavaju velika okupljanja, ispitni rokovi i nastava u školama. To su mesta koja pogoduju širenju virusa i neophodno je da se sve mere i preporuke poštuju, da ne bi opet došlo do naglog povećanja obolelih, upozorio je on.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS je naglasio da bez obzira na bolje rezultate, ne sme biti opuštanja.

Stevanović je ukazao i da se, kao problem pojavljuje to što sada ima pacijenata koji se, nakon preležanog koronavirusa, javljaju sa različitim vrstama subakutnih posledica, prolongiran osećaj zamora, malaksalosti, sa manje ili više ozbiljnim respiratornim ili kardiološkim tegobama.

Činjenica je da su oni i pre bili ozbiljni kardiološki, pulmološki, hronični bolnesnici, tako da bi ovo možda moglo da bude pogoršavanje njihove osnovne bolesti nakon teške infekcije, ali ne smemo da isključimo ni mogućnost da je koronavirus napravio dopunske probleme i tim pacijentima, rekao je Stevanović i dodao da će se sa tim suočiti svi zdravstveni sistemi u svetu.

Prema njegovim rečima, takvi pacijenti ne mogu da budu zbrinjavani u kovid bolnicama, jer su kovid negativni, ali im je svakako potrebna dodatna dijagnostika, pa se na to mora obratiti pažnja u narednom periodu.