U okviru saradnje na projektu „Dani sećanja“, 29.10. 2018. godine, otvorena je edukativna izložba „Čitamo i pišemo sa Anom Frank“, u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Požarevcu. Izložba će biti otvorena dve nedelje, od 29.10. – 09.11. 2018. godine .

Izložba se realizuje kroz saradnju Narodne biblioteke Srbije , Kuće Ane Frank iz Amsterdama i mreže Terraforming. Koncept je razvijen od strane stručnjaka kuće Ane Frank iz Amsterdama, 2010. godine i do sada je sa velikim uspehom korišćen u bibliotekama širom sveta. Izložba je prevedena na 13 svetskih jezika , a od 2014 godine realizuje se i u Srbiji. Koncept obuhvata i edukativnu radionicu u kojoj izložba služi kao polazna tačka, a fokusirana je na Anin talenat za pisanje.

Kroz upoznavanje sa životom porodice Frank i Anom,kao mladom osobom koja se sa teškim životnim okolnostima nosila čitanjem knjiga i pisanjem dnevnika, učenici se upoznaju sa osnovnim istorijskim činjenicama u vezi Holokausta i inspirišu da i sami više pišu i čitaju.To je i prilika da se govori o nesagledivim posledicama koje diskriminacija i svaki oblik ugrožavanja ljudskih prava imaju na ljudski život i zašto je važno da u komunikaciji negujemo odnos tolerancije, uvažavanja i prihvatanja.

Koordinator projekta:
Svetlana Spasić, pedagog, pedagoški savetnik

0 0 vote
Article Rating
Tagged
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments