Privredi od 1. januara energija će poskupeti za petinu. Ekonomisti: neće uticati na cene proizvoda i usluga. Od 1. januara 2019. privreda koja je za dobavljača izabrala „Elektroprivredu Srbije“, struju će plaćati za petinu više.

Značajno skuplji kilovati, međutim, uveravaju i ekonomisti i proizvođači, neće se preliti na cene. Gornju granicu odrediće standard kupaca.

EPS je svojim kupcima u privredi poslao ponudu sa novim cenama, višim za tačno 20,2 odsto. I prošle godine u ovo vreme preduzećima je EPS ponudio kilovate po cenama višim za 21 odsto. Tržište struje je za privrednike otvoreno pre nekoliko godina. I preduzeća imaju slobodu da biraju snabdevače struje i gasa. Njihov izbor najčešće se zadrži kod EPS jer srpska elektroprivreda i dalje ima najpovoljnije cene.

Električna energija značajna je stavka u troškovima preduzeća, ali privrednici mahom kažu da se skuplja struja neće toliko odraziti na njihove cenovnike.

– Sve će to regulisati tržište, koje će odrediti koliko će se cene struje preliti na naše proizvode – kaže Ninko Tešić, direktor kompanije „Impol Seval“.

– Činjenica je, ipak, da će novi troškovi sigurno loše uticati na naše poslovanje. Od oktobra izdvajamo više za gas, a od januara ćemo imati i dodatni trošak za struju. Imali smo više ponuda za snabdevanje strujom, ali smo izabrali EPS, jer je, ipak, povoljniji.

I ekonomista Ivan Nikolić ne veruju da će nove cene struje za privrednike uticati na cene proizvoda i usluga. Smatra da će prelivanje poskupljenja na cene, ipak, nivelisati tržište, jer privrednici imaju svoju računicu do koje granice će biti konkurentni i da li će sa novim cenama moći da opstanu na tržištu.

– Ako znamo da je poskupljenje nužno, kao što jeste, sada je bio najbolji trenutak da se to uradi, jer ostalih pritisaka nema – kaže Nikolić.

– Inflacija je niska, cene nafte su mirne, čak su sada u padu, pa drugih rizika nema. S druge strane, većina proizvođača zna da cene struje koje nudi EPS su i sa povećanjem najniže. Ne samo u Srbiji, nego u čitavom regionu.

Izvor: www.kamatica.com

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments