Firma ELEKTROLUKS 012 je osnovana 3. marta 1999. godine u Požarevcu kao elektroinstalaterska radnja. Već u januaru 2000. godine počinju da se bave trgovinom na malo zajedno sa elektroinstalaterskim poslovima. Od samog osnivanja do danas, dakle više od 20 godina, Elektroluks 012 radi instalacije na svim stambenim i poslovnim objektima, kao i na objektima od posebnog značaja kao što su bolnice, osiguravajuća društva, hoteli, fabrike. Veleprodaja uglavnom lokalnih, srpskih brendova kreće 2002. godine, da bi već 2005. bili potpisani i prvi distributerski ugovori i zastupništva sa inostranim partnerima. Firma je počela svoj rad u malom, iznajmljenom prostoru gde su vremenom kapaciteti proširivani u pogledu površine, broja zaposlenih i asortimana. Sve to pratilo je i povećanje prometa. Zbog svega toga, Elektroluks 012, 2008. godine izgrađuje svoj poslovni objekat u ulici Lole Ribara 67 u Požarevcu gde se i sada nalazi prostor maloprodaje i komercijalni deo, dok su magacini u požarevačkoj industrijskoj zoni.

U narednim godinama širi se spektar ugovora pa tako danas Elektroluks 012 pored svih značajnijih, domaćih brendova, radi distribuciju i uvoz nekoliko svetskih brendova kao što je EATON, američka korporacija koja je svoje delovanje proširila i na Evropu kupovinom nekoliko velikih kompanija, a izdvojiićemo nemački MOELLER i britanski Cooper. To su svetske kompanije sa najvećim kvalitetom u proizvodnji eletkro-opreme. Elektroluks 012 distributer je i uvoznik francuskog brenda LEGRAND, uvozi se njihov program prekidača i suko utičnica po čemu su oni najpoznatiji u svetu, kao i po asortimanu, atraktivnom dizajnu i dekorativnom programu, koji je istovremeno  i visoko funkcionalan, zatim bakarni i aluminijumske šinske razvode, raznu elektro opremu , koju možemo podvesti pod naziv „sklopna tehnika“ . Još jedna od renomiranih svetskih firmi sa kojima posluje požarevački Elektroluks 012 jeste nemačka firma Osram koju je kupila velika kineska kompanija LEDVANCE  pa se uvozi i njihova led rasveta, led sijalice i led reflektori ali i specijalna rasveta sa kojom se obavljaju specijalni projekti na hotelima, bolnicama, sportskim halama, fabričkom pogonima ili ulična rasveta. Od prošle godine Elektroluks 012 je distributer turskog brenda VITO koji nudi rasvetna tela, led sijalice, led trake, led reflektore , dekorativnu rasvetu za široku potrošnju. Sve u svemu, požarevačka kompanija sada broji 4 inostrana dobavljača i sve domaće brendove koji imaju značajnu ulogu na tržištu u Srbiji i regionu.

Paralelno s tim, uspeli su da zadrže „pod jednim krovom“ poslovanje u 4 segmenta: maloprodaja, veleprodaja, uvoz i distribucija i izvođenje elektroradova, svih vrsta elektroinstalacija.

Nedavno ukinuto vanredno stanje u Srbiji i opšta svetska negativna situacija vezana za pandemiju korona virusa loše je uticala na poslovanje svih privrednih subjekata, svima su značajno smanjeni prihodi i dobit, a mnogima je ugroženo i čitavo poslovanje.

Boban Petrović, inženjer elektrotehnike, vlasnik firme „Elektroluks 012“ u Požarevcu o tom periodu svog poslovanja kaže:

„Kod nas je promet u aprilu ove godine, u odnosu na isti mesec prošle godine, smanjen za tačno 50%.  Samim tim, toliko je smanjena i profitabilnost. Ali, obzirom na ugovorene poslove, akumulaciju i da je cela kriza trajala mesec i po dana, mi očekujemo da ćemo u narednih 5-6 meseci anulirati problem izazvan pandemijom i da ćemo na kraju godine imati rast između 5 i 10% u prihodima i dobiti.“

Aktuelne mere Vlade Srbije prema privrednim subjektima za suzbijanje posledica pandemije COVIDa 19, Petrović smatra veoma korisnim:
„Mi smo iskoristili pogodnost isplate minimalca za sve zaposlene i to je u celoj ovoj situaciji odlična stvar. Iskreno, 20 godina poslujemo i nismo navikli na takve poteze od strane države i ovo je za nas veoma pozitivno iskustvo.

Mi smo preduzeli sve mere koje su se od nas tražile u vidu zaštitne opreme i dezinfekcije, uspeli smo da to prevaziđemo bez ikakvih problema. Nadamo se da će tako i ostati.

Kada je svetsko tržište u pitanju mi uglavnom poslujemo sa globalnim kompanijama koje posluju sa većinom zemalja na svim kontinentima. Svi ti veliki sistemi trpe nesagledive i veoma ozbiljne  posledice. S druge strane, svi oni su jako moćni i bogati  i imaju veliku finansijsku akumulaciju pa će celu situaciju relativno lako da prevaziđu ali  uz  velike finansijske gubitke. Ali, ova situacija je pokazala , iz mog ugla, da su mnogo fleksibilnije i otpornije manje firme koje su stabilno poslovale, lakše se transformišu i prilagođavaju, jer  su pre svega mnogo pokretljivije i jednostavnije  organizovane, manji broj ljudi donosi bitne odluke, lako se i brzo sprovode mere. Informacije koje imam od velikih kompanija jeste da se radi o velikim padovima u proizvodnji i prodaji.

Elektroluks 012 u proteklom periodu nije gubio vreme, radili smo na novom asortimanu, pa tako sada kupce očekuju novi artikli,  spremna je nova atraktivna ponuda robe iz domena led rasvete i uređaja za pametne instalacije. Napravljena je reorganizacija u samoj firmi, urađeno je ono za šta se pre nije imalo vremena. Najbitnije je,“ kako ističe njen vlasnik Boban Petrović, „da su svi zaposleni ostali zdravi.“

Kada se radi o rasveti, Elektroluks 012 se trudi da stalno prati inovacije na tržištu pa tako, pored standarnog asortimana, prati i sve svetske trendove kako u dekorativi , tako i u segmentu industrijske rasvete i u ponudi imaju najnovije modele. Naravno, jedan deo artikala uvek je na specijalnim akcijama koje podrazumevaju veoma povoljne cene.

Što se tiče profesionalne rasvete, nivo poslovanja doveden je na jedan veoma visok nivo,  tako da sada Elektroluks 012 može da izađe u susret svakom korisniku, bilo da je u pitanju magacinski, kancelarijski, prodajni ili fabrički prostor:

„Programima za proračun rasvete i velikim iskustvom zaposlenih u ovoj kompaniji sada mogu reći da ne postoji pitanje na koje nemaju nekoliko odgovora. Kupac jednostavno može da bira između više rešenja i više ponuda i da izabere onu koja mu najviše odgovara.“

„Kada govorimo o radovima, prošle godine smo opremali  hotele u Budvi, sada radimo hotel na Cvetnom trgu u Beogradu. U toku su radovi na novoj urološkoj bolnici po najnovijim standardima, takođe u Beogradu, na Dedinju. Radili smo rekonstrukcije osnovnih i srednjih škola, radimo KFC restorane brze hrane, razne stambeno – poslovne objekte. Radimo mnogo i najviše za domaće i strane investitore ali pratimo i  tendere zajedno sa partnerima iz građevinskog sektora koje izdaje Kancelarija za obnovu i razvoj pa učestvujemo na istim i kao deo takvog konzorcijuma imamo neke   zapažene rezultate, rekonstrukcija smederevske Gimnazije, na primer.

Novi standardi i novi zahtevi prilikom izrade elektroinstalacija i isporuke razne elektro opreme i rasvete su sve veći i veći ali mi imamo dobro  obučene komercijaliste i veliko iskustvo u radu i rešavamo lako i najzahtevnije potrebe za specijalnim vrstama kablova, za specijlanim svetiljkama, za kompletno išemirane razvodne ormare za raznu automatiku itd. „ ističe Petrović.

Na naše pitanje o kvalitetu robe na našem tržištu, Petrović kaže da je roba sve kvalitetnija zbog suzbijanja sive ekonomije, kao i zakona da svako ko u Srbiji proda neki tehnički uređaj mora da da minimum dve godine garancije od momenta kada se taj uređaj pusti u rad. Bitno je da su reklamacije bezuslovne i da se brzo rešavaju. Poenta je da se vrlo oprezno ulazi u rad sa novim, neproverenim brendovima. Kada su u pitanju kineski proizvođači, sve zavisi od uvoznika, obzirom da je njihova roba klasirana u pet nivoa po ceni i kvalitetu.

Upitani za društvenu odgovornost, u Elektroluksu kažu da, pored toga što se odazivaju raznim akcijama i događajima, smatraju da jednokratna donacija nije najbitnija za društvo, već legalno poslovanje i da su zaposleni na vreme i kvalitetno plaćeni, kao i da su izmirene sve obaveze prema državi .

„Sve to što država propisuje već 21 godinu plaćamo bez dana zakašnjenja. Krenuli smo 1999. godine samo supruga i ja u taj mali porodični biznis, u lokalu od 18m2. Svake godine smo se borili za novo radno mesto i došli do 23 zaposlenih. Ambicija nam je da u narednom periodu svake godine otvorimo barem po dva, tri nova radna mesta pa i neko novo prodajno mesto, pre svega u Beogradu, i da na taj način doprinesemo da pored većeg prometa budu i veći prilivi za zaposlene“, zaključuje Boban Petrović, vlasnik kompanije Elektroluks 012 iz Požarevca.

5 1 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments