Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je danas, gostujući u emisiji TV Prva, da situacija sa korona virusom nije dramatična, već nepovoljna. Ona se ipak stavlja pod kontrolu. Karantin je poslednja mera u slučaju da dođe do kolapsa zdravstvenog sitema.

Dolazak jeseni je vrlo blizu i za to treba da se pripremimo.

– Situacija nije dramatična, već nepovoljna. Ona se ipak stavlja pod kontrolu. Karantin je poslednja mera u slučaju da dođe do kolapsa zdravstvenog sitema. Mi nismo blizu toga, prave se dodatni kapaciteti npr. u Areni. Zamena za zaključavanje i policijski čas je nošenje maski. Tada virus nema gde da se prenese. Isti je rezultat kao zaključavanje, samo se život dalje nastavlja. Epidemoiolozi ne smeju da predlažu mere koje su nesprovodive. Život sa koronom mora da se nastavi, ali bez straha, jer masku nosimo svi.

– Trenutak za karantin je kada pukne zdravstveni sitem. Kada više nema mogućnosti. Ipak, ne verujem da će opet doći do karantina. To se vidi po našoj svesti, samo mali broj ljudi ne nosi maske.

– Svi imaju probleme, i pacijenti, i zaposleni. U ovoj situaciji, kada su u ogromnom poslu epidemiolozi, kliničari… Da nema kovid ambulanti, mi bi davno pali.

Moguće je da se virus prenosi i vazduhom u posebnim uslovima, rekao je dr Kon, npr, u trenucima gde se neko stavlja na respirator. Intezitet prenošenja je vrlo visok u ovakvim uslovima povišene temperature, te se zbog toga priča i kako se virus sada prenosi aerogeno.

– Retriktivne mere sprovedene na početku, na inicijativu predsednika, dale su rezultate. Nije dobro čekati predsednika, odnosno i jeste i nije, za mere jer on ima i mnoštvo drugih obaveza. Priča o tome da će sve proći postoji kao mogućnost, ali vremenski gledano, virus nam pokazuje da se prenosi i po toplom vremenu, videćemo da li će sledeće nedelje biti nekog efekta. Dolazak jeseni je nešto što je vrlo blizu, i mi moramo da se pripremimo – rekao je on.

SUDAR GRIPA I KOVIDA

-Virulentnost u ovom trenutku je vrlo jasna, to se vidi po tome koliko je broj obolelih sa težom kliničkom slikom.

Na pitanje povodom pisanja medija o tome kako nas na jesen čeka „10 puta teža situacija“ kad se sudare grip i korona, dr Kon je rekao da će to biti „razvučeno“.

– Imamo sreću da sezonski grip svoj maksimum ima u februaru i martu. Ako kovid virus ostane ovakav kakave jeste, a vrlo moguće da hoće, on će maksimum imati u novembru i decembru. Ne verujem da će istovremeno doći do sudara gripa i kovida, ali to ne sme da se isključi. Ipak, mi nekakav kolektivni imunitet stičemo u ovakvoj situaciji, koji još uvek ne može da se izmeri, jer postoji i ćelijski imunitet, ali koji ćemo u nekom trenu moći da evidentiramo – zaključio je on.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments