Gotovo mesec dana nakon početka krize izazvane pandemijom COVID19, EU je objavila paket podrške Zapadnom Balkanu od 38 miliona evra trenutne pomoći za zdravstvene sisteme i dodatno preusmeravanje 374 miliona evra za društveno-ekonomski oporavak nakon krize.

To je odgovor Evropske komisije na nedavni zahtev partnera iz regiona, kako bi podržala nabavku medicinske opreme i uređaja, poput respiratora, laboratorijskih kompleta, maski, naočara i zaštitne odeće.

EU odobrila 38 miliona evra pomoći Zapadnom Balkanu, Srbiji 15 32979

Evropska unija će podržati Albaniju i Severnu Makedoniju sa po četiri miliona evra, Bosni i Hercegovini je namenjeno sedam miliona, Crna Gora će dobiti tri miliona evra, KiM do pet miliona i 15 miliona evra predviđeno je za Srbiju, najviše pogođenu pandemijom.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji rekao je da se Evropa suočava sa zdravstvenom krizom bez presedana, ali da je i u ovakvim vremenima tu za partnere sa Zapadnog Balkana.

Beogradski Blic objavio je da će danas pre podne predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji razgovarati telefonom, ali vest do jutros nije zvanično potvrđena.

Najavljena je i pomoć od 374 miliona evra za ublažavanje društveno ekonomskih posledica krize kada pandemija prođe.

Evropska komisija obećava da će zemlje regiona biti uključene u zajedničke programe nabavke medicinske opreme, kao i u aktivnosti na obezbeđivanju olakšanog kretanja robe preko granica tokom primene vanrednih mera.

EU odobrila 38 miliona evra pomoći Zapadnom Balkanu, Srbiji 15 32979

EU preusmerava i fondove predpristupne pomoći i širi mogućnosti korišćenja Fonda za solidarnost EU.

Najviši zvaničnici EU poslednjih dana obećavaju Zapadnom Balkanu „solidarnost i pomoć“, a Brisel konstatuje da već radi na tome, samo sa manje pompe nego Kina.

Regionu, zahvalnom na pomoći, ostao je, međutim, gorak ukus, jer dok Brisel „radi na pomoći“, kineski, pa i ruski paketi već uveliko su stizali u region.

Izvor: Novosti

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments