Tri velika povećanja očekuju se u našoj zemlji, a najveći procenat imaće deo javnog sektora, odnosno medicinski radnici.

Duplom uvećanju može da se raduje 350.000 radnika koji trenutno primaju minimalac, ali i penzioneri.

Da će sigurno biti povećanja prethodnih dana i nedelja najavljivali su i predstavnici Vlade, a o iznosu se govorilo u procentima, odnosno, 15, više od 10 i 5,5.

Mi vam sada donosimo računicu šta to tačno znači za vaše novčanike:

MINIMALAC BAR 10 ODSTO

Rasprava o minimalcu je u punom jeku, i učesnici pregovora zasad su saglasni u jednom, a to je da bi trebalo bar kompromis da postignu do sutra. Ministar finansija Siniša Mali, rekao je da će minimalac sigurno biti veći, i to duplo, što je bliže zahtevu sindikata, nego poslodavaca.

S obzirom na to da je država uvek do sada bila ta koja „preseca“, nema sumnje da će i sada između sindikalnih 24,5 odsto (ili 16 na koliko bi pristali) i „skromnih“ šest odsto koliko nude poslodavci država izabrati zlatnu sredinu. To znači da će povećanje biti negde između 11 i 13 odsto. Odnosno, kako se čini, sa sadašnjih 27.300 na 30.022 dinara.

MEDICINARIMA 15 ODSTO POVEĆANJE
Protest protiv smanjenja plata

Plate medicinskim sestrama biće veće za 15 odsto, a taj rast koji je najavio i predsednik Aleksandar Vučić, povećaće mesečne zarade više od 60 hiljada medicinskih sestara za minimalno po 50 evra. Najmanje realno povećanje, njihovih zarada iznosiće 5.958 dinara, a najveće 7.251 dinar.

Za ostale, rast plata će, prema najavama biti do 8 odsto.

PENZIONERIMA PRVO JEDNOKRATNO 5.000, PA POVEĆANJE OD 5 %

Penzioneri će, kako je obećano, prvo dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, do kraja godine, a novo povećanje penzija treba očekivati najkasnije 1. januara sledeće godine.

Rast će se usklađivati, po, kako je najavljeno, švajcarskoj formuli, a to znači da će penzije rasti u skladu s kretanjem dva ekonomska parametra, tačnije u skladu sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade. Imajući u vidu najnovije vrednosti ovih pokazatelja, novo povećanje penzija za ukupno 1,7 miliona penzionera u Srbiji moglo bi da iznosi tačno 5,5 odsto.

Tako, raspon bi se kretao od 825 dinara više u novčaniku, do skoro 4.000 za one penzije veće od 60.000 dinara.

Prema podacima RZS, prosečna plata u javnom sektoru u Srbiji u junu ove godine bila je 59.389, i, kako se očekuje, ići će do najavljenih 500 evra, a možda i više. Međutim, privatni sektor stagnira već neko vreme, pa je prirodno očekivati da povećanje, pre svega minimalca povuče i druge zarade.

Međutim, kako i sami poslodavci kažu, pitanje je koliko će privatni sektor to želeti.

Autor:(Telegraf Biznis)

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments