Faberžeovo jaje

Vesti Zabava

Faberžeovo jaje

• Faberžeovo jaje je naziv za uskršnja jaja iz kolekcije od ukupno 50 (i još dva nezavršena primerka), koje je napravio ruski juvelir Karl Petar Faberže za ruske careve u periodu od 1885. do 1917. godine.

• Pažnju ruske carske porodice Romanov i kasnije svetsku slavu, Faberže je postigao na Sveruskoj izložbi u Moskvi 1882. godine, za koju je uz pomoć brata Agatona, pripremio originalne komade nakita. Car i carica su mu za tu kolekciju dodelili zlatnu medalju, jer je svojim radom „započeo novu eru u umetnosti izrade nakita“. Posle toga je postao carski nabavljač i dvorski juvelir.

 

• Jaja su pravljena od skupocenih metala, kao što su zlato i srebro, bakar, nikl i paladijum, a gotova jaja na kraju su ukrašavana dragim kamenjem: safirima, rubinima, smaragdima, dijamantima. Jaja su u sebi sadržala najrazličitija iznenađenja: medaljon, štafelaj, voz, konjanika, labuda, petla, pticu, pupoljke, srce, kočije i dr.

• Mada su u vreme njihove izrade, juveliri koristili svega nekoliko boja, Faberže je eksperimentisanjem uspeo da postigne čak 140 različitih nijansi.

• Dizajn za izradu jaja inspirisan je umetničkim delima preslikanim iz Ermitaža, ali i važnim momentima iz istorije carske porodice, kao što su krunisanje cara Nikolaja, završetak transsibirske železnice, godišnjica braka ili vladavine.

• Prvo jaje ruski car Aleksandar III poklonio je svojoj ženi Mariji Fjodorovnoj za Uskrs 1885. godine. Njoj se poklon toliko dopao da je car nastavio sa poklanjanjem skupocenih jaja za svaki sledeći praznik. Tu tradiciju je nastavio i njegov naslednik Nikolaj II.

• Posle Ruske revolucije 1917. god. Faberžeova kolekcija je rasuta i mnoga jaja su kasnije prodata na Zapadu. Jedno od njih je na aukciji kod Kristija 2007. postiglo cenu od 18,5 miliona dolara.

• Danas je pouzdano locirano 44 jajeta, a još dva su prepoznata sa fotografija. Osim carskih postoji još 12 uskršnjih jaja rađenih za sibirskog vlasnika rudnika zlata Aleksandra Kelha.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *