Oni su glumci, ali i učitelji, zemljoradnici, radnici obezbeđenja. Glumci seoskih pozorišta imaju različita zanimanja, ali im je zajednička ljubav prema sceni, koja se, kažu, stiče još u detinjstvu.

U početku me deda tukao da moram da idem na probu. Dok ostala deca pikaju fudbal, ja moram na probu, ma kakav proba?I onda me ispljeska mama i da vidiš kako se ide. Kasnije uđe to, ta prašina tih dasaka koje život znače, uđe onako malo pod kožu. I ne samo to, nego u zadnje vreme meni to više deluje kao neki ventil“, objašnjava Željko Svetomirović, glumac amater iz Malog Crnića.

Fedras - Malo Crniće: Dvostruki život amatera 24795

Malo Crniće je već skoro pola veka domaćin glumacima amaterima. Ove godine nastupiće 11 ansambala.

„Za vreme FEDRAS-a koji se održava između 14. I 22. oktobra, mogu slobodno da kažem kompletna sredina na neki način dobije jedno novo ruho, jedan novi oblik“, kaže Saša Manev, direktor Centra za kulturu Malo Crniće.

Ovogodišnji FEDRAS otvorili su domaćini iz Malog Crnića, predstavom „Sabirni centar“ u režiji Slobodana Ćustića, koji je i selektor festivala.

„Ovaj fond nagrada koji postoji sada i ovde ili na bilo kom amaterskom festivalu pozorišnom, ne može da pokrije tu količinu talenta, tu količinu truda, tu količinu gladi, jedne lepe gladi“, kaže Slobodan ĆUSTIĆ, selektor FEDRAS-a

Amaterska pozorišta često sarađuju sa rediteljima profesionalcima. I za jedne i za druge to je korisno iskustvo.

Fedras - Malo Crniće: Dvostruki život amatera 24795

„Amaterizam je predsoblje profesionalizma. I mi to mora da negujemo po svaku cenu, ako mislimo da u perspektivi, u budućnosti, imamo ne samo dobre glumce. Amaterizam je jedna predvežba i za reditelje, i za scenografe, i za buduće kompozitore“, tvrdi Aleksandar DUNIĆ, član žirija FEDRAS-a.

Profesionalni glumci žive dvostruke, a amateri trostruke živote. Pozorište im pruža priliku da makar dok traje predstava izađu iz svoje svakodnevice.

Autor: RTS

Foto: FEDRAS Malo Crniće

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments