Grčko ostrvo Evija kao i njegov glavni grad Halkidu karakteriše jedan neobičan i znaimljivi fenomen koji je poznat kao „Lude vode“. Ova veoma retka (ne)prirodna pojava…. koja se javlja u Evriposovom kanalu, gde morska voda teče veoma brzo poput planinske reke.

I za sada niko nije dao neko dobro objašnjenje zbog čega se ovako nešto dešava s morskom vodom!

Evriposov kanal je dug 8 km, a njegova širina varira od 40 metara do 1,6 km.

Na najužem delu kanala nalazi se administrativni centar ostrva Evija – glavni grad Halkida, koji je kanalom podeljen na dva dela.

Baš na tom mestu morska struja je toliko jaka (po 12 čvorova) da teče poput planinske brze reke, svakih šest sati struja potpuno promeni smer. Ovaj fenomen dostiže svoj vrhunac pod starim mostom gde voda ima brzinu od 15 km na čas!

Mnogi kažu da se pri ovakvoj brzini vode čak i ajkule bore da plivaju u suprotnom smeru.

Voda šest sati teče u jednom pravcu, pa onda na osam minuta potpuno miruje, pa nastavlja da teče u drugom pravcu narednih šest sati i tako u krug.

Zbog toga ovaj grčki grad Halkidu nazivaju još i „Grad ludih voda“.

Pojava koja se dešava u Euriposovom kanalu je fascinirala i antičke grčke mislioce poput Platona koji je u svom delu Fedon naveo Euriposov kanal kao primer nestalnosti, kao nešto što stalno menja smer.

Za njega se vezuju i brojne legende, a ljudi ne prestaju da se dive njegovoj veličanstvenosti, jer stalno raspiruje maštu i radoznalost.

Na kraju pogledajte video koja je to jačina morske vode kada voda teče kao prava planinska reka kroz Evriposov kanal.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments