Film „Kralj Petar Prvi“, u režiji Petra Ristovskog, srpski je kandidat za nagradu „Oskar“ Američke filmske akademije u kategoriji najbolji strani film, odlučio je većinom glasova Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije.

„Verovatno nećemo dobiti Oskara za ovaj film, kao što ga nisu dobili mnogi srpski filmovi pre nas, ali smo izborili šansu da „Kralja Petra“ vidi veliki deo sveta i svakako, oko 4.000 članova Američke filmske akademije“, piše Lazar Ristovski, glavni glumac i izvršni producent filma, u autorskom tekstu dostavljenom Tanjugu.

Ristovski u tekstu navodi da će se potruditi da nadje pare, i da ih uloži u prezentaciju filma, kako bi svet video pravo lice Srbije, i kako im u svesti ne bi ostala pogrešna slika iz Pariza, na proslavi stogodišnjice Prvog svetskog rata, ili slika iz Poljske na kojoj nije bilo Srbije, čiju je zasluženu slavu uzeo neko drugi.

„Kralj Petar Prvi“ je film u koji smo uložili ne samo snagu već i veru, jer da nismo verovali, pobedili bi nas mrzitelji koji su bili aktivni u svojoj težnji da nas ometu na našem putu ka uspehu. Ti, kvazi poznavaoci filma, kvazi intelektualci i kvazi poznavaoci ljudskosti i etike, a naročito kvazi nacionalisti, biće tužni jer je srpski kandidat za Oskara, Kralj Petar Prvi“ piše Ristovski.

„Napravili smo ga bez mržnje, kao što i kralj Petar nije mrzeo nikoga. Napravili smo jedan antiratni film koji govori o velikom zlu, ali u isto vreme i o velikom junaštvu i stradanju srpskog seljaka, koji je znao da reč Otadžbina znači isto što i Majka, što i Zemlja, što i Otac i sin. Ne bojim se patetike kao što se nismo bojali plemenite patetike ni u filmu. Svaka umetnost mora da bude patetična i da zrači emocijom, jer inače nije umetnost“, zaključuje Ristovski.

Izvor: Blic.rs

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments