U 2018. godini realizovano 497 zahteva zaposlenih, podnetih Fondu solidarnosti u Kostolcu, kao i dvadesetak zahteva Fondu na nivou EPS-a

Zbog zahtevnih poslova, koje zaposleni u ogranku „TE-KO Kostolac“ svakodnevno obavljaju, posebna pažnja posvećuje se njihovom zdravstvenom stanju.

Pored sistema redovne zdravstvene zaštite zaposlenih i dopunskih sistema „Elektroprivrede Srbije“, postoje i potporni fondovi – Fond solidarnosti na nivou kompanije i ogranaka. Sredstva koja u ovaj fond uplaćuju JP EPS i sindikati radnika, izraz su solidarnosti „Elektroprivrede Srbije“, čija je uloga da umanji materijalne troškove zaposlenih prilikom lečenja.

Fond solidarnosti u kostolačkom ogranku EPS-a - Sigurnost za zaposlene 16234
Foto: EPS Energija

Nebojša Nikolić, potpredsednik Fonda solidarnosti ogranka „TE-KO Kostolac“, ističe da je proteklih godina u tom ogranku EPS-a povećan broj radnika koji su tražili pomoć Fonda solidarnosti.

− Svi članovi Sindikata EPS-a, odnosno sindikalnih organizacija „Kopovi Kostolac“ i „Termoelektrane Kostolac“ mogu da koriste sredstva Fonda solidarnosti dva puta godišnje. Raspolaganje sredstvima regulisano je Kolektivnim ugovorom, a pored radnika pravo na pomoć imaju i supružnik i dete do 26. godine – kaže Nikolić i dodaje da radnici imaju i mogućnost refundiranja medicinskih troškova.

− U toku 2018. godine, realizovano je 497 zahteva zaposlenih podnetih Fondu u Kostolcu. Samo četiri zahteva su odbijena zbog nepotpune medicinske dokumentacije, pre svega zbog nedostatka izveštaja lekara. Najviše zahteva bilo je za operacije očiju, vantelesnu oplodnju, za lečenje teških oblika karcinoma i za paradontopatiju. Pored toga, odobrena su i znatna sredstva za nabavku skupih lekova kod hroničnih oboljenja, najčešće kardiovaskularnih.

Fond solidarnosti u kostolačkom ogranku EPS-a - Sigurnost za zaposlene 16234
Foto: P.Jovanović

Hitni slučajevi se rešavaju odmah i sredstva se uplaćuju u najkraćem roku. Iz Kostolca je prošle godine otišlo dvadesetak zahteva ka Fondu Sindikata radnika EPS-a i svi su odobreni.

Predstavnik kostolačkog ogranka u EPS-ovom fondu je Jasmina Skokić, iz kostolačkih termoelektrana – naveo je Nikolić i istakao da su aktivnosti Fonda solidarnosti javne i svi radnici su upoznati sa njima.

Sredstva


Radnik može da se obrati matičnoj sindikalnoj organizaciji za iznos od 2.000 do 10.000 dinara, a za iznos od 10.000 do 20.000 dinara sindikatu „Kopova Kostolac“, koji sredstva za ove namene obezbeđuje iz provizija od sindikalnih prodaja. Iznose od 20.000 do 200.000 dinara obezbeđuje Fond solidarnosti ogranka „TE–KO Kostolac“, a najveća finansijska sredstva može da obezbedi Fond solidarnosti „Elektroprivrede Srbije“ – u rasponu od 200.000 do nekoliko miliona dinara, za pokrivanje troškova lečenja najtežih bolesti.

Autor:EPS Energija/P. Životić

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments