Promocijom knjige „Milenin život“ autora Danice Pavlović Barilli, majke čuvene požarevačke umetnice, koji je ispisala penkalom na hartiji za pisma, obeležen je dan Galerije „Milena Pavlović Barilli“ koja je otvorena pre tačno 58 godina.

 

Dan Galerije "Milena Pavlović Barilli" obeležen promocijom knjige 37588
Originalni rukopis Danice Pavlović Barilli

Ljiljana Dabić, upravitelj Fondacije „Milenin dom“ rekla je ovom prilikom da je značajan akcenat u planu i programu za ovu godinu dat upravo izdavačkoj delatnosti Fondacije, pa su tako predviđena ukupno 4 dela.

Ovaj rukopis prvi put je publikovan u požarevačkom Braničevu, u 4. nastavka, tokom 1983. godine.

Dan Galerije "Milena Pavlović Barilli" obeležen promocijom knjige 37588

 

„Danica hronološki prati nekoliko faza Mileninog školovanja, prvo na Umetničkoj školi u Beogradu, pa prve izložbe od kojih je bila posebno važna ona u Londonu. O tom nomadskom periodu Danica svedoči iz prve ruke, jer je tada putovala zajedno sa ćerkom. Potom, Danica više vremena provodi u Požarevcu, a o Mileninom životu, pretežno u Parizu i Rimu, saznaje iz Mileninih toplih i poverljivih pisama i drugih razgovora tokom povremenih viđanja, sve do 1939. godine, kada Milena kreće na put u Njujork. Kako je ubrzo počeo Drugi svetski rat, privatna pošta preko Atlanskog okeana gotovo da i nije putovala, pa se između majke i kćeri spustila zavesa tišine i neizvesnosti. Kraj rata, kada Milena iz Njujorka preko radija pozdravlja oslobođenje Beograda, probudio je u majci kratkotrajnu nadu da će ponovo videti svoju jedinicu, koja je surovo prekinuta vešću da je Milena umrla u martu 1945. , ne navršivši 36. godinu. Tek potom, Danica će saznati za uspehe koje je Milena ostvarila u Americi“, pojasnila je Violeta Tomić, kustos Galerije „Milena Pavlović Bailli“.

Dan Galerije "Milena Pavlović Barilli" obeležen promocijom knjige 37588

 

Lektor Branka Pražić govorila je o knjizi sa svoje tačke gledišta:

„O Mileni se zna mnogo i nedovoljno…primarna informacija je ono što je svedočenje iz prve ruke. Zapisi Milenine majke Danice Pavlović Barilli su najdragocenija kockica koja otkriva ceo život Milene Pavlović Barilli. Niko kao neko ko vam je bio majka, saputnik i saborac, sapatnik, neko ko vas je pratio kroz sve tuge, bolove, muke, patnje, sreću, svetsku slavu ne može to da iznese. “

 

 

 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments