U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu otvorena je izložba pod nazivom „Srpski vojnici umrli u Holandiji 1917.-1919.“. Istraživanje ove tematike počelo je 2012. godine. Projekat podržava Ministarstvo kulture i informisanja a kreatori i inicijatori su Muzej Rudničko – Takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca i Udruženje potomaka ratnika 1912.-1920. godine iz Požarevca.

Naravno, izdata je knjiga pod istim nazivom. Autori knjige su Fabian i Tanja Vendrig i Džom M. Stinen iz Holandije. Autori izložbe otvorene sinoć u Požarevcu su Nenad Karamijalković, kustos, etnolog i antropolog kao i istoričarka umetnosti Ana Jelić, kustos.

Galerija savremene umetnosti: otvorena izložba "Srpski vojnici umrli u Holandiji 1917.-1919." 37810

Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja u Požarevcu istakao je koliko je važno da se ova tema vrati u žižu javnosti, da se vrati uspomena na plemenite, jedinstvene i izuzetne delove istorije koji su naši preci ispisali sobom samima. On je ovom prilikom zahvalio gostima iz Holandije rekavši da je retko da se ljudi iz Zapadne Evrope zainteresuju za sudbinu Srbina i srpskih vojnika bilo kad, bilo gde i u bilo kojoj situaciji.

Aleksandar Marušić, direktor Muzeja Rudničko- Takovskog kraja govorio je o povezanosti tog i požarevačkog kraja, pomenuvši tada porodicu Obrenović. Govorio je i umetničkoj porodici Nastasijević kao i mnogim fenomenima prošlosti koji imaju i nacionalni značaj. Jedan od njih je svakako malo poznata ratna i ljudska tragična dešavanja naših vojnika i na prostoru države Holandije.

Fabian Vendrig, jedan od autora dopunjenog izdanja knjige rekao je da je slika Srbije u Holandiji i dalje negativna. Za osam godina načinjeni su mali koraci.

Galerija savremene umetnosti: otvorena izložba "Srpski vojnici umrli u Holandiji 1917.-1919." 37810

 

Knjiga sadrži informacije o tome da je tada Holandija, koja je bila neutralna zemlja, pomagala srpskim vojnicima koji su se tamo našli. Na žalost, 91 srpski vojnik preminuo je od posledica španske groznice. Bili su sahranjeni uz najviše vojne počasti. Podignut je i spomenik a o njemu računa vode holandska crkva i srpska dijaspora.

 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments