U četvrtak 09. maja, u galeriji “Krug”u Petrovcu na Mlavi, otvorena je izložba Slavice Marković “Portreti – iza slike”. Izloženi radovi su nastali u periodu od oko 20 godina, izvedeni u različitim tehnikama, sa zajedničkom temom – portret. .

Pred brojnim poštovaocima umetnosti o autoru i radovima govorio je književnik Danilo Radojković. Izložba je otvorena do kraja maja.

Galeriji “Krug” u Petrovcu na Mlavi - Otvorena izložba Slavice Marković 18214
Foto: Opština Petrovac na Mlavi

”Za Slavicu Marković je sopstveni duhovni razvoj i njen slikarski, umetnički razvoj, do te mere jedno te isto, da se slobodno može reći, da ona svoj najintezivniji život doživljava u trenucima samog čina slikanja…

…”A poezija je dar prirode, dar Božiji, a ne rad. Već je sama ambicija da se napravi pesma davoljna da ovu ubije“ (Anri Mišo). Slavica Marković, tako upravo i slika: slobodno i spontano koristeći svoje crtačko i likovno umeće, samo u svrhu da te nadzemaljske darove prenese na slikanu površinu. I na ovoj izložbi, koju je autorka nazvala, „Portreti-Iza slike“, imamo radove koji se samo uslovno mogu odrediti tom mimetičkom oznakom-portreti, a mnogo pre su dekonstrukcija portreta neke stvarne ličnosti kroz asocijativno uobličavanje same suštine datog portreta (ličnosti) u svesti tvoračkog subjekta. To je postupak koji zalazi iza površine fenomenalne pojavnosti ( iza slike) i ide u pravcu očitovanja onoga što je duhom a ne okom viđeno…

Galeriji “Krug” u Petrovcu na Mlavi - Otvorena izložba Slavice Marković 18214
Foto: Opština Petrovac na Mlavi

…Slikarstvo Slavice Marković nas izbacuje iz pozicije samodovoljnog, galeriskog posetioca i posmatrača i pretvara nas, u saučesnika jednog procesa reorganizacije percepcije, kojom se mnogo dublje i dalje vidi od date pojavnosti ovoga sveta.”

Iz teksta Danila Radojkovića “IZA SLIKE – IZNENADNO PROŠIRENjE SVETA”

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments