Gimnastički klub Sportska organizacija „Partizan“ iz Kostolca osnovan je 1. septembra 1984. godine, odmah po završetku izgradnje sportske hale u Kostolcu. Sportska hala u Kostolcu svojevremeno je izgrađena iz sredstava samodoprinosa i uz veliku pomoć Kombinata „Kostolac“. Ova hala je kako u proteklom periodu, tako i danas, veoma posećen objekat, jer se sportski život u njoj odvija neprekidno u toku cele godine, svakog dana.

Prva generacija gimnastičara počela je da trenira pod budnim okom prof. Dušana Marovića i honorarnih saradnika prof. Dušana Pajića i prof. Dragane Milić. Prvo takmičenje u gimnastici u Kostolcu – Prvenstvo Srbije za muškarce i žene održano je 22. novembra 1987. godine. Prvi uspesi počinju da se nižu već od 1989. godine, na takmičenjima gimnastičke lige, zatim na republičkim takmičenjima osnovnih i srednjih škola u sportskoj gimnastici, u svim kategorijama.[1]

Angažovanje stručnjaka iz Ukrajine, Bugarske i Rusije (od 1991. do 2001. godine), utiče značajno na poboljšanje rezultata i pojavljivanje prvih reprezentativaca i reprezentativki Srbije. Od 2000. godine, „Partizan“ izlazi na međunarodna takmičenja kao klub, a članovi uzimaju učešće u reprezentaciji.

Tokom godina, gimnastičarski klub u Kostolcu, dao je puno odličnih gimnastičara, počevši od Ljupke Atanacković, koja je bila prva koja je učestvovala na prvenstvu Jugoslavije u Zagrebu i donela Kostolcu organizaciju 45. prvenstva Jugoslavije u sportskoj gimnastici[2], do Petra Vefića, koji je 2015. godine, na međunarodnom turniru u Turskoj pobedio u višeboju i parteru, a na krugovima i u preskoku zauzeo treće mesto i postigao značajan uspeh na Prvenstvu Evrope održanom u Bernu, u Švajcarskoj, 2016. godine.

Iako su gimnastičari iz Kostolca, postigli značajne rezultate na takmičenjima, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, takmičarski rezultati nikada nisu stavljani u prvi plan. Osnovni cilj osnivanja Društva je da se što više dece i omladine privuče u Sportsku halu, da se Društvo omasovi i da od te dece postanu psihički i fizički zdravi ljudi. Društvo danas broji oko 1200 članova, od čega je preko 400 aktivnih, a na raznim takmičenjima i prvenstvima osvojeno je mnogo medalja. U Kostolcu je organizovano više prvenstava Srbije i to sa najvišim ocenama u organizaciji. Ovaj sport se brzo razvio i afirmisao, tako je Kostolac proglašen za jedan od gimnastičkih centara u Srbiji.

Društvo „Partizan“ od osnivanja vodio je Miodrag Lazović. Odgovorno lice u novijem periodu je Aleksandar Šamanc.

Treninzi se odvijaju radnim danima pre podne od 09:00-13:00h, popodne od 16:00-20:00h i subotom od 09:00-11:00h.

Izvor i foto: czkkostolac

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments