Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“ ,koje bi od 4. do 9. aprila trebalo da se održe u požarevačkom Centru za kulturu po 25. put, biće odložene ukoliko Vlada Srbije produži važenje odluke o zabrani okupljanja u zatvorenom prostoru i u narednom mesecu.

To je od strane gradonačelnika Požarevca Baneta Spasovića i nadležnih iz Centra za kulturu Požarevac najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare.

Ovom prilikom najavljen je glavni i prateći program. Po treći put, selektor festivala je dr Milivoje Mlađenović,koji je istakao da su se organizatori ove godine potrudili da okupe ansamble pozorišta u kojima je Milivoje Živanović bio glumac pa će to biti parada više od 60 glumaca najznačajnijih srpskih pozorišta današnjice.

Glumačke svečanosti "Milivoje Živanović" u Požarevcu biće odložene ako bude neophodno 31312

Festival će početi predstavom „Sumrak bogova“ u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta. Više o samom programu objavićemo u narednim vestima.

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović ocenio je program ovogodišnjih glumačkih svečanosti kao „više nego kvalitetan“:

„Umetničko veće je u prethodnom periodu dosta radilo na tome da Požarevac 25. glumačke svečanosti obeleži na jedan dostojanstven način,na način kako dolikuje odavanju priznanja velikom glumcu Milivoju Živanoviću. Pripremljen je i dosta pratećih programa.

Za ove svečanosti u pripremi je projekcija filmova u kojima je glumio naš Milivoje Živanović.Takođe, biće odigrane dečije predstave. Nešto što je grad osećao kao obavezu jeste izdavanje monografije za 25. godina glumačkih svečanosti čija će promocija biti održana sigurno u Centru za kulturu pre početka svečanosti.

Takođe,grad Požarevac je učinio i sledeći korak a to je da se režira i jedan dokumentarni film povodom 25. godina svečanosti i koji će se uvek prikazivati kada se održava ova manifestacija.“

Zatim se gradonačelnik Spasović osvrnuo na trenutnu situaciju:

„Poznata vam je opšta situacija oko proglašenja pandemije koronavirusa.Mi imamo i odluke Vlade Srbije da se ne održavaju ni manifestacije, pozorišne predstave,sportska takmičenja u zatvorenom prostoru gde ima više od 100 ljudi.

Obzirom da,naravno,ove glumačke svečanosti prati veliki broj gledalaca sigurno ovi kriterijumi ne bi bili ispunjeni. Tako da ćemo mi postupiti u skladu sa nalogom i naredbom Vlade republike Srbije i ukoliko potraju ove mere i u tom periodu kada treba da se održe ove glumačke svečanosti, mi ćemo ih odložiti.

Najbitnije nam je zdravlje ljudi,s tim što je zaključak Umetničkog veća grada Požarevca da ne odustajemo od realizacije 25. glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“,ali da čekamo da vidimo šta i kakve će biti naredne mere u toku aprila meseca.

Mi smo se dogovorili danas na Umetničkom veću da ćemo tradicionalno položiti vence na grob Milivoja Živanovića u Beogradu.Takođe ćemo predstaviti i monografiju bez obzira da li ćemo tih dana imati predstave ili ne,naravno,samo u prisustvu medija.

Prikazaćemo dokumentarni film preko elektronskih medija ili tv stanica,da,ipak,na neki način,simbolično obeležimo ove svečaanosti. Onaj trenutak kada se predaje ključ grada glumcima videćemo da li će biti 4.aprila ili nekog drugog datuma. Naše je uverenje i naš stav da ćrmo učiniti sve da se ove glumačke svečanosti održe tokom ove godine.“

Na današnjoj konferenciji Galina Belić Pavlenko, direktorka Centra za kulturu Požarevac,potvrdila je još jednom da su obustavljeni i svi programi ove ustanove kao i programi koji su podrazumevali dolazak gostiju. Svi programi odlažu se do daljeg.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments