Ivana Živković je glumica čija je karijera počela još od sedme godine njenog života u Centru za kulturu i pozorištu „Milivoje Živanović“ iz Požarevca. U školi glume, bila je u klasi Mande i Ivana Bekjareva, a sada je student Akademije umetnosti u klasi Milana Neškovića i Nikole Rakočevića. Ubrzo je počela da se pojavljuje na malim ekranima, glumeći rame uz rame sa velikanima naše glumačke scene. Njena karijera doživljava vrtoglavi uspon pa se ubrzo pojavljuje i u stranim produkcijama, među kojima je i „Netflix“. Do sada je imala priliku da sarađuje i sa Kusturicom pa čak i čuvenom Monikom Beluči. Igrala je u Srpskim misterijama, Sagi o tri nevina muškarca, zatim TV Serijama: Žigosani u reketu, Urgentni centar, Istine i laži, Šifra Despot, Južni vetar, Tri muškarca i tetka i Tajne vinove loze.

Među mnogobrojnim ulogama pojavila se i u tri ostvarenja Netflix-a: Tau, Ibiza i Extinction. Takođe je igrala i u filmu „Mayhem“.

Glumica Ivana Živković ekskluzivno za Poportal: Imam samo jednog ljubavnika, a to je kamera! 51140
Ivana Živković, glumica

Mnogi glumci ostaju zauvek emotivno vezani za svoje matično pozorište. Nedostaje li ti bina Centra za kulturu Požarevac?

– I danas osetim tu neku svečanost i uzbuđenje kada uđem u naše pozorište. Ranije sam volela da stojim sama, pre početka probe i da razmišljam kako bi bilo lepo da se profesionalno bavim glumom, da snimam, putujem i uvek bih osećala mir kada uđem unutra. Na tu scenu gledam kao  na majku od koje se odseliš, ali kako godine prolaze i gde god da si, zauvek ti je u srcu.

Ostavila si književnost zbog ljubavi prema glumi. Čime bi se bavila da nije bilo ni jednog ni drugog?

– Bila bih mornar..bila bih na moru 365 dana godišnje i samo bih plovila da otkrivam nove uvale i živela bih na morskoj hrani i belom vinu.

Jedna si od retkih koja je na „Blic poligrafu“ bila potpuno iskrena, da li si takva prema svima u životu? Koliko je dobro biti iskren u današnjici?

–  Da, takva sam prema svima. Nije uvek lako, ali je tako najispravnije. Istina uvek izađe na videlo i kratak je život da bi se opterećivali i pamtili laži. Najbitnije mi je da postupam ispravno i da sam dobar čovek. Svako od nas ima poriv da se nekad izvuče lažima, ali ako postupaš ispravno, tako ti se i vraća.

Svedoci smo proteklih godina da se dosta sjajnih glumaca nalazi na margini finansijske egzistencije, neki su i zlostavljani. Kako komentarišeš sveukupnu situaciju?

– Od nastanka našeg posla glumac je uvek bio na rubu egzistencije, proterivan iz gradova, sahranjivan van grada, ali opet potreban ljudima. Da im na različite načine predoči istinu i kaže je direktno u lice. Jedino što se promenilo od tada do sada je vreme. Ljudski instikt je ostao isti. Hvala Bogu, počeli smo da malo više vodimo računa o ljudskim pravima i  konačno su i glumci mogli da zarađuju za hleb. Holivud je prepoznao na vreme da umetnike treba negovati i napravili su čitavu industriju od filma. Mi kasnimo uvek, tako i sada. Nadam se da će se to promeniti u skorije vreme. Takođe mi je drago što je prestala tišina žena koje su trpele zlostavljanje i što je njihov glas saslušan i podržan konačno. I ne bih tu ubrojala samo glumice, već i žene koje se bave drugim profesijama a trpele su neki vid zlostavljanja. Treba podići svest i podržati žrtve bez ikakve osude jer na taj način im ne solimo ranu.

Glumica Ivana Živković ekskluzivno za Poportal: Imam samo jednog ljubavnika, a to je kamera! 51140

Sudeći po reakcijama publike, važiš za našu najlepšu glumicu. Da li ta laskava titula ponekad stvara problem? Ima li napadnih obožavaoca? Kako se nosiš sa time?

– O hvala puno! Ipak sam ja požarevačko dete, tako da vrlo brzo rešim problem navalentnih osoba. (smeh) Jedino što ostaje je neki oprez, da li neko želi da bude u tvom društvu i da te tretira kao trofej ili ti je zaista prijatelj.

Glumila si u tri Netflix-ova projekta za sada. Hoće li biti novih angažovanja za strane produkcije?

– Kastinzi su u toku. Ne mogu ništa još da pričam o ovome. Nadam se da će biti uskoro.

U ulozi Teodore u „Tajni vinove loze“, imala si scenu gde si po hladnom vremenu od 19 do 6 časova ujutru upadala u reku iznova i iznova. Da li je to do sada tvoja najteža scena s obzirom da ne voliš da imaš dublere?

– Do sada najzanimljiviji i najzahtevniji izazov. Ali to je jako dobar trening za mene, jer su izdržljivost i disciplina jako bitni za umetnika pored neprestanog truda i rada.

Da li sebe vidiš u ulozi „opasne devojke“ koja barata oružjem? Publika smatra da bi ti takva uloga savršeno pristajala?

– Da! Jako bih se radovala da dobijem takav zadatak. Imala sam kratko zadovoljstvo da se izigram u spotu grupe „Mimo protokola“ , „100 svetlosnih godina“, gde sam baratala noževima, lukom i strelom, kosom i imala poteru kroz šumu.

Nakon ulaska u određeni glumački lik, na koj način i koliko je teško izaći iz njega i biti ponovo Ivana Živković?

– Za ovo je akademija jako bitna, jer tu naučiš da razdvojis lik od sebe, da ga spakujes u svoju kutiju za rad koja se nalazi u tebi i da izvučeš te emocije i stanja po potrebi.

A hoće li Ivana konačno otkriti ko je osoba koja je osvojila njeno srce?

– Ivana ima samo jednog ljubavnika a to je kamera.

Još kao mlađa pozorišna glumica, osvajala si pregršt nagrada. Šta bi poručila mlađim generacijama glumaca koji su tek kročili na pozorišnu binu?

– Da veruju sebi jako, da uče iz svakog iskustva i da ne daju sebi da zapadnu u zonu komfora već da stravično beže od nje.

Ivana, jedno veliko hvala što si odvojila vreme za Poportal.

– Hvala i vama na pozivu i što pratite rad mladih umetnika, samo napred!