Golubačka tvrđava predstavlja srednjovekovni grad, kao i spomenik od velikog kulturnog značaja. Nalazi se u Nacionalnom parku Đerdap, na desnoj obali Dunava.

Golubačka tvrđava lepša nego ikada 21485

Ako volite da putujete i želite da vidite bajkovito mesto od istorijskog i kulturnog značaja, Golubačka tvrđava je pravo mesto za to.

Golubačka tvrđava lepša nego ikada 21485

Ne zna se ko je tačno izgradio tvrđavu, da li Srbi ili Ugari, u pisanim spisima se prvi put pominje 1335. godine, ali se smatra da je mnogo pre izgrađena. Ona je nekada imala bitan vojni i strateški položaj, jer se iz tvrđave mogao kontrolisati sav vodeni i kopneni saobraćaj.

Golubačka tvrđava lepša nego ikada 21485

Etimologija imena tvrđave je takođe magična. Njeno ime na srednjovekovnim kartama ispisano je na različitim jezicima: Galambas, Galambocz, Colombazo, Columbaz, Columbarum, i sl, a u svakom koren čini reč – golub. Ipak, iza ovog imena kriju se mnoge legende, a najomiljenija je ona ljubavna, koja kaže da se osmanski zapovednik zaljubio u meštanku Golubanu, i želeo je da ona uđe u njegov harem, što je ona odbila. Da bi je kaznio, okovao ju je za stenu ne bi li se pokajala, ipak, ona je i dalje odbijala zapovednika, i to ju je odvelo u direktnu smrt. Njoj u čast, tvrđava je ponela ime Golubac. 

Golubačka tvrđava lepša nego ikada 21485

Tvrđava je 2011. godine proglašena turističkim prostorom, a izvršena je i njena rekonstrukcija, pa danas izgleda lepše nego ikada. U to se možete uveriti i sami odlaskom u Golubačku tvrđavu, gde su svakodnevno organizovane turističke ture u okviru kojih možete posetiti svih 9 kula koje čine tvrđavu.

Golubačka tvrđava lepša nego ikada 21485
0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments