Izvor: Večernje novosti

U ponedeljak, se navršavaju 203 godine od početka Drugog srpskog ustanka, koji je predvodio knez Miloš Obrenović (1783-1860). U znak zahvalnosti što ih je 1815. godine oslobodio od Turaka, njemu su građani Požarevca, u kojem je imao svoju rezidenciju, podigli spomenik u centru grada. Bronzana statua i visoki postament postavljeni su 1898. godine, ispred zgrade tadašnjeg Okružnog načelstva, izgrađene deset godina ranije.

Spomenik je izrađen u Parizu, a njegov autor je naš poznati vajar Đorđe Jovanović, potomak grčke porodice Janakides, koja se u Požarevac doselila u 19. veku.

Pred više hiljada građana, spomenik je otkrio kralj Aleksandar Obrenović, u prisustvu svog oca Milana, nekadašnjeg kralja Srbije. Na postamentu ispod kneževe statue, uklesane su njegove reči upućene turskom vojskovođi: „Delibaša, carski delijo, ti imaš kud i na drugu stranu, a ja nemam kuda, nego tuda, pa u život ili smrt.“

Na suprotnoj strani postamenta stoji posveta: „Zahvalni narod okruga požarevačkog oslobodiocu svome knjazu Milošu T. Obrenoviću Prvom“. U znak zahvalnosti, Požarevljani su knezu „poklonili“ i ulicu koja vodi pored glavne železničke stanice, nazvavši je Knez Milošev venac. Požarevac je dugo bio druga kneževa rezidencija, pa je u njemu izgradio i konake za svoju porodicu. Tu je 1860. godine osnovao ergelu, na imanju od 300 hektara, kojem je njegov sin kasnije dao ime „Ljubičevo“, po svojoj majci kneginji Ljubici.

GVARDIJA

KNEZ Miloš je 1860. godine formirao Gvardiju, najreprezentativniji deo srpske vojske, koja je imala i svoj orkestar „Knjaževsko-serbska banda“. Pre dve godine, pri Centru za kulturu, osnovan je simfonijski orkestar „Gvardija“, kao sledbenik nekadašnjeg orkestra, prvog profesionalnog u Srbiji.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments