Crna Gora je ažurirala spisak zemalja čiji državljani mogu da uđu u tu zemlju. Srbija ponovo nije na spisku, a razlog je nedostatak informacija kako je preko noći više hiljada inficiranih skinuto sa spiska zaraženih i povećani broj novoobolelih poslednjih dana. Iz Insituta za javno zdravlje navode i da nisu dobili odgovor iz Beograda kako bi se razjasnila epidemiološka situacija u Srbiji.

Institut za javno zdravlje ažurirao je spisak, a zbog pogoršanja epidemiološke situacije ove sedmice sa liste su uklonjeni Egipat, Haiti, Irak, Izrael i Surinam.

Lista ove sedmice nije proširena jer nije bilo država koje su u periodu od poslednjeg ažuriranja ispunile zacrtani kriterijum, a to je da imaju manje od 25 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika.

Kako se navodi u saopštenju Instituta za javno zdravlje Crne Gore, posebna pažnja prilikom ažuriranja liste bila je posvećena značaju prekogranične saradnje i otvaranju granice sa Republikom Srbijom.

„U vidu smo takođe imali dobrosusjedske odnose, brojne i razvijene privatne, porodične i ekonomske odnose Crne Gore i Srbije. Međutim, na odluku da se Srbija još uvijek ne uvrsti na listu zemalja uticala je prije svega nejasna situacija sa epidemiološkim podacima, odluka zdravstvenih institucija Republike Srbije da se više hiljada inficiranih uklone sa spiska zaraženih jednim aktom, povećanje broja oboljelih poslednjih  dana a samim tim i izvjesno pogoršanje epidemiološke situacije“, napominje se u saopštenju.

U svemu ovome, napominju, poseban problem predstavljao je „potpuni izostanak odgovora na blagovremeni i profesionalni upit Instituta za javno zdravlje Crne Gore, koji je imao za cilj razmjenu epidemioloških podatka i otklanjanje svih nedoumica“.

To je, kako ističu, bio jedini mogući i ispravan put za popuštanje mera i ispunjavanje interesa obe strane.

„Sigurni smo da je svima jasno da je uloga Instituta za javno zdravlje isključivo zaštita i unapređenje zdravlja građana Crne Gore i njihovih gostiju. Bez obzira na svo razumljivo nestrpljenje koje postoji oko otvaranja granica sa Republikom Srbijom, takav potez, bez jasne epidemiološke potpore i dokaza koji bi ukazivali da je otvaranje granica moguće bez prihvatljivog rizika po zdravlje svih u Crnoj Gori, u ovom trenutku nije moguć“, ističe se u saopštenju crnogorskog Instituta.

Primena ažuriranog spiska počinje od 15. juna u ponoć.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments