Na poslednjoj sednici Skupštine grada Požarevca doneta je odluka i data saglasnost na pokretanje procedure gde su Gradsko veće Grada Požarevca i gradonačelnik Saša Pavlović ovlašćuju da stupe u proceduru kupovine nepokretne imovine Fabrike šećera u stečaju. Pokrenut je proces javnog nadmetanja za pet celina, ukupne vrednosti 135 420 000 dinara. U pitanju je zemljište koje je prema javnom oglasu bilo podeljeno u pet celina, od koji je jedna ispod same fabrike, zatim 6 parcela koje se naslanjaju na ulicu Đure Đakovića, dok se ostale nalaze pored zaobilaznice. Ukupna površina tih parcela je bila 14ha 4a 72m².

Povodom kupovine ovog zemljišta, danas je u gradskom zdanju prezentovan sam proces kupovine, kao i planovi Grada Požarevca vezani za industrijsku zonu, koja je, po svemu sudeći, gotovo formirana. Procedura pri kupovini je bila da ko ponudi više od 50% i bude najbolji ponuđač automatski dobija vlasništvo nad zemljištem, a ukoliko neko ponudi ispod 50% procenjene vrednosti, odluku o prodaji donosi Odbor poverilaca:

„Gradsko veće Grada Požarevca je išlo putem da ne želi da sudbinu grada i kupovine ovog zemljišta poveri odboru poverilaca i da tako budemo u neizvesnosti, već smo ponudili preko 50% i nadali se da ćemo biti najbolji ponuđač, tako da je Gradsko veće ponudilo 51% od ukupne procenjene vrednosti ovog zemljišta i to je iznosilo 69.064.200 dinara za svih pet celina, za koje smo i bili zainteresovani. Prva celina ispod objekata je morala biti kupljena, jer ćemo tu oblast sigurno koristiti. Jako nam je bilo bitno da otkupimo zemljište koje je označeno žutim.“, objasnio je Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca.

Gradonačelnik Pavlović detaljno obrazložio kupovinu zemljišta fabrike Šećera u stečaju (FOTO) 52882

Na sledećoj slici vidi se stanje zemljišta pre kupovine. Svetlijom bojom je označeno zemljište koje je bilo na prodaju, a crvena boja označava zemljište koje je već bilo u svojini grada Požarevca pribavljeno u proceduri 2015. godine kada su kupljeni objekti Šečerane, infrastruktura i zemljište. Upoređujući prethodnu i sliku ispod, može se videti da se zemljišta koja su sada u vlasništvu grada „naslonjena“ na prethodne parcele, takođe u vlasništvu grada, pa je, kako kaže gradonačelnik Pavlović, bilo prirodno da grad ima interes da proširi svojinu nad zemljištem.

Gradonačelnik Pavlović detaljno obrazložio kupovinu zemljišta fabrike Šećera u stečaju (FOTO) 52882

Na slici ispod, vidi se raspored vlasništva Republike Srbije, grada Požarevca i vlasništva za koje će takođe biti u budućnosti rešen imovinsko pravni odnos.

„Smatramo da neće biti problema da oformimo sve blokove jer i Republika Srbija i grad Požarevac imaju zajednički interes. Budućim investitorima možemo ponuditi Blok 1 ukupne površine 30,4ha. Ukoliko uzmemo da je stepen iskorišćenosti zemljišta minimum 50%, možemo reći da na ovoj površini možemo imati objekte na ovom prostoru budućih investitora od 15ha u samoj bazi, bez etaža. To je impozantan podatak. Imamo i Blok 2 koji je jako interesantan, površine 5,1ha, jer i na njemu može da se dovede investitor i imamo niz ideja za njega jer pored srednjih i velikih investitora, ovde možemo da oformimo još jednu novu industrijsku zonu koja će biti i za mala i srednja preduzeća, jer zaista imamo veliku potražnju za kupovinu zemljišta. Blok 3 je oformljen i kupljen 2015. godine i interesantan je po tome što na njemu već postoje objekti. Već imamo neke investitore koji tu već uveliko rade. Dobro kod ove industrijske zone je to što se prirodno naslanja na nekadašnju industrijsku zonu. Nismo pravili nešto novo, već koristimo ono što imamo. Dobro je da je infrastruktura pored i u industrijskoj zoni. Uskoro je očekuje izgradnja trafostanice ukupne snage 62 megavata. Približiću vam da je stara Šećerana radila sa 7 megavata, dakle približno devet „šećerana“ ćemo dobiti u elektro-energetskim kapacitetima. Uskoro će započeti izradnja trafo stanice 110-35-10, dok će postojeća trafo stanica biti rezervno napajanje. Dobićemo i stabilnost u elektro-energetskom napajanju grada. Gas već prolazi kroz zonu. To je najbitnije, jer svi pitaju za gas. Ova industrijska zona nastaviće se i na brzu saobraćajnicu koju uskoro očekujemo. Grad Požarevac je već pokrenuo i proces eksproprijacije zemljišta ovih dana, tako da se ubrzano radi na formalno-pravnoj proceduri za izgradnju ove brze saobraćajnice.“

Gradonačelnik Pavlović detaljno obrazložio kupovinu zemljišta fabrike Šećera u stečaju (FOTO) 52882

Na današnjoj konferenciji bilo je reči i o Severnom bloku (slika ispod) industrijske zone u Požarevcu. Odsečene površine na slici su, prema rečima gradonačelnika Pavlovića, one za koje postoji interesovanje:
„U pitanju je otprilike 7-8 novih investitora i ono što me izuzetno raduje je da su u pitanju privrednici sa teritorije grada Požarevca, osim jednog koji je sa naše teritorije ali je u inostranstvu ostvario veliki uspeh u svojoj delatnosti i sada želi da se bavi time i u Požarevcu. Delatnosti su precizna obrada metala, delatnosti u vidu proizvodnje mašina i u IT sektoru, trgovine obućom i neke uslužne delatnosti koje već postoje u gradu. Uskoro ćemo pokrenuti proceduru prodaje. I na prethodnoj Skupštini smo imali odluku o pokretanju plana detaljnje regulacije industrijske zone i to upravo za ovaj blok. Dodatno ćemo planski urediti tu zonu i izvršiti dodatnu preparcelaciju koja će biti još jedan korak bliže investitorima. Kupovinom zemljišta bivše Šećerane, posle dugog niza godina mi smo stvorili uslove da grad Požarevac formira ozbiljnu industrijsku zonu od približno 50 i nešto hektara. Ako mene pitate, ja nisam ni time zadovoljan. Mi ćemo gledati da je i ubuduće širimo. Kada imate infrastrukturno opremljeno zemljište, onda ulazimo u trku na republičkom nivou za dovođenje jednog ozbiljno investitora koji za grad Požarevac znači otvaranje novih radnih mesta. U narednim danima moj tim će napraviti detaljnu prezentaciju državnom vrhu i svim nadležnim ministartstvima koji mogu da pomognu dovođenju investitora. Dakle, zemljište je pribavljeno po 418 evra po aru, dok zemljište u novoj industrijskoj zoni prodajemo po 1200 evra po aru.“, zaključio je gradonačelnik Pavlović i dodao da će pitanje „Putogradnje“ biti dodatno rešavano na precizan i najefektivniji način.

Gradonačelnik Pavlović detaljno obrazložio kupovinu zemljišta fabrike Šećera u stečaju (FOTO) 52882

 

 

 

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments