Na poslednjem zasedanju Skupštine grada Požarevca doneta je odluka o držanju domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji grada koja je izazvala buru komentara, naročito na društvenim mrežama. Javnost u Požarevcu se praktično podelila na one koji negoduju ovu odluku i one koji je podržavaju. Sudeći prema komentarima i mišljenjima građana, najsporniji je član u kome se ograničava broj domaćih životinja koje se drže u stanu. Povodom sporne odluke, gradonačelnik  Požarevca, Saša Pavlović, zasvao je danas konferenciju za novinare na kojoj je pre svega istakao da je cilj odluke bio da se uvede komunalni red u ovu oblast. Gradonačelnik Pavlović ističe da je, s druge strane, gradska vlast bila pod pritiskom da ovu odluku donese jer je bilo mnogo pritužbi građana koji su se žalili na drugi deo građana koji nesavesno drže životinje u uslovima koji nisu dobri i na lokacijama koje su u užem centru grada.

Moguća izmena odluke

„Ovo je oblast koja davno nije bila uređena. Najlakše bi bilo da ovaj problem stavljamo pod tepih, ali mi smo krenuli u izradu ove odluke. Pre njenog samog donošenja, odluka je bila javno objavljena. Žao mi je što se određene grupacije ljudi i udruženja, kao i sami vlasnici životinja, nisu javljali na javnom uvidu i dostavljali sugestije. Imali smo par sugestija koje su u velikom broju bile prihvaćene. Negodovanje je nastalo tek posle usvajanja odluke na Skupštini. Nama ni to nije problem. Ja sam rekao na Skupštini da nijedna odluka nije Sveto pismo i da odluka, pogotovo u ovoj oblasti koja je izuzetno kompleksna, može da se promeni ako na terenu uvidimo da ne donosi dobre rezultate. Upravo ova bura u javnosti nam je signal da mi ovu odluku treba još jednom da razmotrimo i, ako ima još sugestija sugrađana, da opet popričamo sa njima. U narednim danima ćemo pristupiti komunikaciji sa udruženjima za zaštitu životinja, zakonskim zastupnicima stambenih zajednica i svim ostalim građanima koji će moći svoje sugestije da nam dostave ili putem pisarnice ili na mail koji ćemo objaviti.“

Gradonačelnik Pavlović je naglasio da ovakve i slične odluke postoje i u drugim gradovima, čak i restriktivnije nego u Požarevcu. On je ovom prilikom obećao da će se buduće odluke transparentnije donositi u smislu najave u medijima svakog javnog uvida odluke pre njenog donošenja.

Ustavno ispravna odluka

Govoreći o ustavnosti ove odluke, koja se takođe dovodila u pitanje od strane javnosti, gradonačelnik Pavlović je citirao stanovište Ustavnog suda:
„Opština je ovlašćena da svojim opštim aktom bliže utvrdi uslove za držanje i zaštitu domaćih životinja i u okviru toga odredi kako područje na kome je držanje životinja zabranjeno, tako i vrstu i broj domaćih životinja čije je držanje na određenim područjima dozvoljeno.“

U cilju uređenja ove oblasti donete su i druge odluke i pravilnici poput Odluke o obavljanju zoohigijene na teritoriji grada Požarevca, Pravilnik o načinu i metodama hvatanja i zbrinjavanja pasa i mačaka lutalica, Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka lutalica.

Gradončelnik Pavlović je ovom prilikom postavio pitanje šta je merilo koliko se mačaka ili pasa može držati u kući a da oni imaju dobre uslove, a da ne smetaju ostalim stanarima, rekavši da odgovor nije jednostavan:
„Samo donošenje odluke nije jednostavno jer građanstvo razmišlja različito.“