Stigao nam je grip, a lekari kažu da mu je i vreme. Lekari epidemiju očekuju sredinom januara, u zavisnosti od broja obolelih.

Za sada infekcija virusom gripa tipa AH1 potvrđena je kod dva pacijenta, iz Beograda i iz Niša.

Doktorka Dragana Dimitrijević iz „Batuta“ rekla je da su tokom prošle nedelje, od 17. do 23. decembra, tom institutu prijavljena 3.963 pacijenta sa simptomima sličnim gripu.

– U skladu sa našim iskustvima iz prethodnih sezona, u narednim nedeljama možemo da očekujemo povećan broj obolelih. Laboratorijska potvrda gripa za ovo doba godine je sasvim očekivana i uobičajena – napominje Dimitrijević.

Grip u Srbiji obara s nogu, a evo kako da se zaštitite! 13256

U Domu zdravlja u Nišu kazali su da situacija nije alarmantna i da veći broj obolelih očekuju posle Nove godine.

– Od tridesetak pacijenata u jednoj smeni lekara, svega nekoliko je sa simptomima sličnim gripu. Veći broj obolelih od te bolesti očekujemo posle Nove godine – kaže šef smene u niškom domu zdravlja Dragana Joksimović Stevanović i dodaje da je vakcinacija protiv gripa na području grada Niša završena pre dve nedelje, a vakcinisano je 6.000 ljudi, što je za 400 više nego prošle godine.

Doktorka je objasnila razliku između gripa i prehlade i koje su to preventivne mere kako bi se zaštili.

„Grip obično kreće naglo sa visokom temperaturom, bolovima u mišićima i zglobomiva, malaksalošću, groznicom, pa se nastavlja bolovima u grlu, kašljem, javlja se infekcija gornjih disajnih puteva, pa se spušta niže“, objasnila je doktorka i dodala da prehlada može da prođe sa nešto nižom temperaturom, čak i bez temperature, sa nekim kašljem, curenjem iz nosa“.

 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments