Otvaranje izložbe slika i akvarela Vlastimira Nikolića, zakazano je za sredu 14.11.2018 godine u 13:00 časova u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu.

 

GSU: Otvaranje izložbe slika i akvarela  Vlastimira Nikolića 10797

“…Čarolija Nikolićevog slikanja je u načini na koji razčlanjuje slikareve povode, ono prvo, vidljivo, što oko i duh susreću. Forma, oblici, najavljuju predmetnost, ali ovu formu kao delimično dovršeni krug, slikar rastvara, preoblikuje, i u prvi plan stavlje način vidjenja, nešto unutrašnje, ma šta to bilo, što zadana forma najavljuje, ali i sakriva…

Akvarel, ili slika Vlastimira Nikolića nije tek opis, ili njegovo proširenje, već i komentar, razbijanje i ponovno ustrojavanje bića, pejsaza, predmeta koje slikar osvaja…Stvari kao i bića pretenduju na dvostrukost, višeznačnost, tajnovitost, što su druge reči za neiscrpnost, trajanje.

Da bi postala prizor, znak nekog višeg drugačijeg, proširenog značenja, stvar se mora osloboditi prvog, vidljivog značenja, i pogurati prema “prizoru ničega”, da bi dodirnula svet širi od sebe, vodu univerzalnosti.

Ako je šta krik u raljam kosmosa, onda je to boja, krik koji podseva na glas svetlosti koja kao da dolazi iz iskoni koju sanjamo, ali je kao večno pokretljivu, ne možemo dosegnuti ni sažeti. Slikar, u ovom smislu, njegova slika je, deformacija, prepreka, izlomljena staza koja ne vodi nekom objektu na dnu kojeg, bez ovog rada i učinka boja, svetlosti, ritma, ugla gledanja i perspetive, ne bih vido ono što posredstvom slike vidim.

O ovom aktivitetu i zračenju valja govoriti kada je reč o akvarelima i platnima vlastimira Nikolića, ne gubeći vreme u naporu da prepoznajemo početke predmeta i prizora iz kojih se ova nesumljiva življenost izliva…”

Muharem Pervić

SREDA, 14.11.2018.g. u 13 časova

Galerija savremene umetnosti, Stari korzo 14

GSU: Otvaranje izložbe slika i akvarela  Vlastimira Nikolića 10797 GSU: Otvaranje izložbe slika i akvarela  Vlastimira Nikolića 10797

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments