Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je da je izuzetno ponosan što je Helikopterska jedinica MUP-a dobila dva nova helikoptera H-145M, čime je počela obnova flote koja nije zanavlјana skoro 40 godina….

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas da je izuzetno ponosan što je Helikopterska jedinica MUP-a dobila dva nova helikoptera H-145M, čime je počela obnova flote koja nije zanavlјana skoro 40 godina.

Helikopterska jedinica MUP-a dobila dva nova  helikoptera H-145M, čime je počela obnova flote koja nije zanavlјana  skoro 40 godina 20666
Foto: MUP Srbije

„Stari helikopteri, koje pripadnici ove jedinice zaista sjajno održavaju, i dalјe su u upotrebi, ali je jasna potreba za tehnološkim napretkom. Mi ćemo uskoro ukupno imati četiri helikoptera ove klase. Naime, osim ova dva, očekujemo da do početka avgusta stigne i treći i potom početkom naredne godine i četvrti. Takođe, zaklјučili smo ugovore i za nabavku još tri transportna helikoptera „Super puma“. Sa time će Ministarstvo unutrašnjih poslova biti jedno od ukupno tri ministarstva koje u Evropi danas koriste ove helikoptere u policijske svrhe“, poručio je Stefanović.

On je naglasio da je nabavlјena i najsavremenija oprema za rad u svim vremenskim uslovima, uklјučujući i sletanje na nepripremlјen teren i letenje noću, kao i najsavremenija medicinska oprema, jer je spasavanje lјudi u vanrednim situacijama kojima je neophodna hitna pomoć izuzetno važno.

Novi helikopteri će, kako je rekao Stefanović, biti korišćeni za spasavanje lјudi, gašenje požara, transport posebnih i specijalnih jedinica, nadzor državne granice…

Ministar se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Republike Srbije zbog ove izuzetno važne nabavke, kao i svim pripadnicima Helikopterske jedinice, sadašnjem komandantu Nenadu Nediću, ali i bivšem Vladanu Kosiću, koji su učestvovali u ovom projektu. 

Komandant Helikopterske jedinice MUP-a Nenad Nedić istakao je da je dolaskom novih helikoptera ova jedinica uhvatila korak sa tehnološkim razvojem celokupne avijacije.

Helikopterska jedinica MUP-a dobila dva nova  helikoptera H-145M, čime je počela obnova flote koja nije zanavlјana  skoro 40 godina 20666
Foto: MUP Srbije

„Deo pilota MUP-a prošao je obuku za upravlјanje novim letelicama, koja je trajala nekoliko meseci, a do kraja godine završiće je kompletan pilotski sastav. Postoji mnogo segmenata u radu novih letelica koji će doprineti kvalitetu i brzini ispunjavanja zadataka Helikopterske jedinice, počev od toga da je vreme startovanja znato kraće, a to je nama neophodno da bismo bili brži i efikasniji kada krećemo u  pomoć lјudima“, naglasio je Nedić.

Autor i foto: MUP Srbije

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments