Usled formiranja snežnog pokrivača i početka hladnog talasa u većem delu Srbije, RHMZ na svom sajtu upozorava na vremenske prilike u danima pred nama.

Hladni talas tek sledi, RHMZ upozorava, "tri boje" Srbije 12659

U nedelju ujutro i pre podne očekuje se slabljenje i prestanak padavina u nekim krajevima, ali zbog snega je na području istočne i jugoistočne Srbije, kao i Kosovu i Metohiji na snazi naranđasti meteoalarm.

Narandžasti meteoalarm označava opasne vremenske prilike.

Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Zbog snežnih padavina žuti meteoalarm je na snazi za područje Banata, Beograda, Šumadije, Pomoravlja i jugozapadne Srbije.

Žuti meteoalarm znači potencijalno opasno vreme.

Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima i ne preduzimati nepotrebne rizike.

Ostali krajevi su u „zelenoj“ zoni, to jest nema upozorenja za njih.

Najava za hladni talas, počev od nedelje, 16 decembra, u trajanju od najmanje pet dana, odnosi se za područja Beograda, Srema, Bačke i zapadne Srbije.

Na zapadu i severozapadu Srbije u nedelju ujutro se očekuje prestanak padavina, dok će se u ostalim krajevima zadržati oblačno vreme sa snegom, uz dalje povećanje visine snežnog pokrivača.

U Timočkoj Krajini i na jugoistoku Srbije biće mešovitih padavina kiše i snega, ponegde uz poledicu. Po podne i uveče doći će do slabljenja i postepnog prestanka padavina, uz kratkotrajno razvedravanje sa severozapada.

Vetar slab i umeren, severozapadni, uveče u skretanju na jugoistočni. Najniža temperatura od minus 3 do 1 C, a najviša od minus 1 do 3 C, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

U Požarevcu će biti pretežno oblačno. Ujutro će doći do slabljenja, a pre podne do prestanka snežnih padavina. Kasnije po podne i uveče očekuje se kratkotrajno razvedravanje. Vetar slab i umeren. Temperatura od minus 2 do 0 C.

Prema prognozi za narednih sedam dana, u ponedeljak i utorak biće oblačno i hladno, povremeno sa slabim snegom uz manje povećanje visine snežnog pokrivača, a u ponedeljak u Timočkoj Krajini i na jugoistoku Srbije i sa mesovitim padavinama. Na severu Vojvodine očekuje se uglavnom suvo. Od srede do kraja sedmice bez padavina sa dnevnom temperaturom u manjem porastu.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments