Gotovo da ne postoji grad koji se pre dva dana nije oprostio od velikog umetnika i kontautora pa su mu tako počast odali i naši sugrađani.

Oproštaj se završio i da li je to – to? Da li na red dolaze nove vesti i ovaj događaj ide u zaborav? Svakako da ne, jer kako je i sam Balašević govorio „A u porti, za loptom sad jurcaju neka druga deca.“

I Požarevac se oprostio od Balaša, šta predstavlja plišani zeka? 50613

To vreme je došlo, ali druga deca iz svih ulica, ne samo ulice Jovana Cvijića, ne zaboravljaju da je Đorđe Balašević i dalje među nama svojim delima koja su postala besmrtna. I dok Balaš, sada sa svojim dedom ore nebeske njive, čitavom bivšom Jugoslavijom se ore njegove pesme označavujći besmrtnost umetničkog stvaranja. Ako je neko zaslužio baš ovakvu počast, gde i posle dva dana stoje dogorele sveće, to je upravo Đorđe Balašević.

Inače, plišani zeka je omaž na njegovo detinjstvo koje pominje u svojoj pesmi o nekim novim klincima kada je za svoj deveti rođendan dobio na poklon „malog belog zeca“.

„Kroz maglu treperi

Devet sveća na torti

(Tad sam dobio par mandarina

I malog belog zeca)“

I Požarevac se oprostio od Balaša, šta predstavlja plišani zeka? 50613

Ovaj stih velikog kontautora je bio povod da se na okupljanju građana pored sveća stavljaju mandrine i plišane igračke.

Srceparajuće scene obišle su čitav region a nama, kao i budućim naraštajima, ostaje da zauvek pamtimo Balaša i da on nastavi da živi u našim srcima i da nikada ne „lomimo bagrenje“, da nas zaborav ne bi oduvao.

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments