Kostolac je rudarsko mesto, grad uglja, vodeći energetski gigant u Srbiji, grad koji se prostire između dve termoelektrane, okružen površinskim kopovima, a zbog samog geografskog položaja i blizine Đerdapa i Đerdapske klisure sa jedne strane i Banata i Panonske nizije sa druge strane, usled duvanja jakih vetrova preko 100 dana godišnje, košava i severac stvaraju velike probleme u vezi zagađenja vazduha u Kostolcu. Sa druge strane, razvojem energetskog sistema naselje Kostolac se polako širilo i gradilo, ali pojedina naselja i pojedine delove Kostolca nije pratila adekvatna komunalna i putna infrastruktura, vodovodna, kanalizaciona i toplifikaciona mreža. Kako bi se rešili postojeći problemi i unapredio kvalitet života građana, Gradska opština Kostolac je napravila strategiju razvoja za naredne 4 godine. Na ovu temu razgovarali smo sa Serdžom Krstanoskim, predsednikom Gradske opštine Kostolac.

INTERVJU- SERDŽO KRSTANOSKI: Četvorogodišnji plan razvojnog puta Gradske opštine Kostolac 50837
Foto: P.Jovanović

Fokus rada lokalne vlasti u Kostolcu, pored konstantnog osnaživanja saradnje sa gradom Požarevcem, su zaštita životne sredine, komunalna infrastruktura, objekti od javnog značaja za Kostolac, otvaranje ustanova od javnog značaja i sportska infrastruktura. Za unapređenje svih ovih oblasti bilo je potrebno pripremiti veliku količinu neophodne projektne dokumentacije, a radi se o preko 40 idejnih, glavnih i projekata za izvođenje radova:

„Radi se o projektnoj dokumentaciji za kapitalne investicije. Od studije izvodljivosti do građevinske dozvole prođe skoro godinu i po dana, a znamo da bez nje ne možemo da tražimo sredstva. Projekti čija je dokumentacija završena su:

– formiranje novog drvoreda na teritoriji Gradske opštine,
– uklanjanja nadvožnjaka auto mosta,
– projekat za 6. ulica vodovodne mreže u Kostolcu,
– projekat vodovodne mreže sela Ostrova ,
– projekti za 24.ulice fekalne kanalizacije u naselju Kanal, Kolište i Didinom naselju,
– projekat fekalne kanalizacije naselja plaža,
– projekat fekalne kanalizacije naselja Stari Kostolac,
– projekat toplifikacione mreže sela Ostrova,
– projekat rek. toplifikacione mreže sela Stari Kostolac,
– projekat rekonstrukcije atletskog i fudbalskog stadiona u Kostolcu.“, kaže Krstanoski.

Капиталне инвестиције 2021 дрворед канализацијa грејање спортски терени
Заштита животне средине     7.400.000.00 7.400.000      
Комунална инфраструктура 156.600.000.00   105.000.000 50.600.000  
Путна инфаструктура  72.300.000.00        
Спортска инфраструктура    5.000.000.00       5.000.000
Укупно : 240.700.000.00        

Zaštita životne sredine

„Zagađenje vazduha je naš veliki problem. Zato je naš fokus na zaštiti životne sredine. Ono što sada radimo je povećanje površina pod zelenilom, ali i održavanje i sređivanje divljih deponija. To su nam prvi među jednakim ciljevima.

INTERVJU- SERDŽO KRSTANOSKI: Četvorogodišnji plan razvojnog puta Gradske opštine Kostolac 50837
Biće zasađeno 1700 novih čipovanih sadnica u Kostolcu
INTERVJU- SERDŽO KRSTANOSKI: Četvorogodišnji plan razvojnog puta Gradske opštine Kostolac 50837
Kostolac dobija preko 50 različitih vrsta biljaka
INTERVJU- SERDŽO KRSTANOSKI: Četvorogodišnji plan razvojnog puta Gradske opštine Kostolac 50837
Radovi će biti završeni 15. marta

Ono što nas očekuje u 2021. je završetak jednog od najvećih kapitalnih projekata u vezi zaštite životne sredine poslednjih 40 godina a to je formiranje novog drvoreda na teritoriji naše opštine. Cilj samog projekta je da za 24 meseca zasadimo preko 1700 novih stabala u 20 ulica i 2 parka u Kostolcu. Do 15. marta završićemo kompletno pošumljavanje.
Samim projektom ispunjavamo zakonsku obavezu stvaranja novih površina pod zelenilom, sadnjom drvoreda uvećavamo za 60 % nove zelene površine, stvaramo povoljne mikroklimatske uslove, podstičemo urbanistički razvoj Kostolca i smanjujemo zagađenost vazduha u grada, dobijamo lepši izgled grada, sačuvaćemo bezbednost objekata, saobraćaja i najvažnije građana usled padova drveća. Sadnice su stigle iz Evropske unije. U pitanju su prvoklasne sadnice stare od 6 do 7 godina i jedine su čipovane sadnice trenutno u Srbiji koje mogu meriti temperaturu i vlažnost zemljišta i još mnogo toga. Biće to prava botanička bašta sa preko 50 različitih vrsta biljaka.

Mi imamo tri divlje deponije u okolini, a jedna od njih je prema TEKO Kostolac i Viminacijumu, koju smo ogradili i zaštitili. Od sada imamo i čuvare, jer bez njih je sve uzalud. Svako selo ima svoju deponiju, probamo da rešavamo u kontinuitetu. Imamo i onu deponiju na obilaznici Požarevac-Kostolac. U pitanju su nesavesni građani i mnogo je teško. Međutim, iz višegodišnjeg iskustva smo uvideli da, bez obzira koliko se sređuje, mora da se ogradi i zaštiti i ako se ne postavi tabla – ništa od toga. Imamo dve deponije ka Kanalu. Prvi put smo ogradili. Čak smo zasadili dva drvoreda i sada je za primer. Mislim da je edukacija tu najbitnija. Ne dece, nego građana. Kažnjavanje je na kraju, prioritet je podizanje svesti da ne bi išli u krug. Sledi edukacija građana, jeste u pitanju „dečija“ tema, ali je za nas jako ozbiljna.“, ističe Serdžo Krstanoski, predsednik gradske opštine Kostolac.

INTERVJU- SERDŽO KRSTANOSKI: Četvorogodišnji plan razvojnog puta Gradske opštine Kostolac 50837
Edukacija građana u Kostolcu biće na prvom mestu
INTERVJU- SERDŽO KRSTANOSKI: Četvorogodišnji plan razvojnog puta Gradske opštine Kostolac 50837
Ovako sada izgleda deo puta ka Viminacijumu i TEKO B

Već sutra na vašem Poportalu pročitajte nastavak intervjua na temu komunalne, putne i sportske infastrukture u Kostolcu.