Od 40 testiranih zdravstvenih radnika Opšte bolnice Požarevac, samo kod jednog medicinskog tehničara je potvrđen virus kovid 19, dok je 39 negativno. Među testiranima je bilo osam lekara i 32 medicinska radnika. Svi zaposleni kod kojih nije utvrđeno prisustvo virusa, u skladu sa svojim rasporedom postepeno se vraćaju na svoje radne zadatke, dok će inficirani kolega, koji se dobro oseća, biti upućen u jednu od privremenih bolnica gde se smeštaju pacijenti sa lakšom kliničkom slikom.

Ipak 1 zaražen zdravstveni radnik u požarevačkoj bolnici,poziv medijima da tačno izveštavaju 34045
„Zaraženi zdravstveni radnik je četiri nedelje proveo u samoizolaciji, nije imao nikakav kontakt sa obolelom pacijentkinjom koja je u međuvremenu preminula, a zbog čega su i ostale kolege testirane i bile u samoizolaciji. Zato možemo pretpostaviti da se nije zarazio u bolnici.“ ističe se u saopštenju požarevačke bolnice.

„Ovako veliki broj zdravstvenih radnika negativnih na virus, za nas je potvrda da smo postupali u skladu sa preporučenim merama Ministarstva zdravlja i Vlade Srbije, koje smo od prvog dana dosledno primenjivali, te da nije bilo propusta u zaštiti naših zaposlenih i pacijenata.“

Ipak 1 zaražen zdravstveni radnik u požarevačkoj bolnici,poziv medijima da tačno izveštavaju 34045
„Kako su se prethodnih dana u javnosti širile dezinformacije u vezi sa Opštom bolnicom Požarevac, dužni smo da građanima kažemo da naša ustanova ima dovoljno zaštitnih sredstava i opreme – maski, rukavica, vizira, naočara, zaštitnih odela, dezinficijenata. Svi zdravstveni radnici, kao i zaposleni u nemedicinskim službama, u obavezi su da redovno koriste neophodnu zaštitnu opremu, što i čine, a pojačana zaštita uvedena je za sve koji rade sa obolelima i licima za koje se sumnja da su inficirana.
Građani moraju da znaju da svi zaposleni, naročito lekari i medicinsko osoblje, svakodnevno ulažu velike napore u zbrinjavanju svih pacijenata, nesebično i hrabro se izlažući opasnosti. U situaciji kada epidemija uzima maha, nije nimalo lako na prvoj borbenoj liniji, gde i najmanja greška može biti kobna, zato molimo za razumevanje i podršku.“, poručuju iz Opšte bolnice.

Molimo sve medije, koji uz medicinske radnike takođe nose teret odgovornosti prema građanima, da u ovoj vanrednoj i teškoj situaciji izveštavaju profesionalno i etički. Svesni smo da među vama ima odgovornih u moralnom i profesionalnom smislu, ali, nažalost, i onih koji na štetu vaše profesije, ali pre svega građana Požarevca i okoline, šire dezinformacije. Ovo nije vreme za senzacionalizam, svaka neproverena i lažna vest, unosi dodatnu paniku u javnosti, što je, podsećamo, krivično delo. Pozivamo vas da javnost informišete isključivo na osnovu proverenih informacija iz validnih i nadležnih izvora.
Za sve informacije o broju obolelih, testiranih i lica pod medicinskim nadzorom, zadužen je Zavod za javno zdravlje Požarevac.„, naglašeno je u saopštenju pristiglom redakciji POPORTALA.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments