Protest sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja

Nakon najave protesta zaposlenih u predškolskim ustanovama koji su za 11. april organizovala sva tri reprezentativna sindikata, sa zahtevima za izjednačavanje položaja sa zaposlenima u ostalim delovima obrazovnog sektora i rešavanje nagomilanih problema u predškolskom vaspitanju i obrazovanju, Vlada Republike Srbije je odražala hitnu sednicu na kojoj su usvojeni zahtevi sindikata.

Vlada je donela odluku da se zaposlenima u predškolskom vaspitanju i obrazovanju obezbedi dodatno povećanje zarada od 2%, što će činiti ukupno povećanje zarada od 9%, koje su od početka 2019. godine dobili zaposleni u drugim delovima sektora obrazovanja. To podrazumeva i izmenu Zakona o budžetskom sistemu koje će biti usvojene po hitnoj proceduri u Narodnoj Skupštini Republike Srbije i na snagu će stupiti 1. maja ove godine.

Ispunjeni zahtevi tri sindikata predškolaca! 17111

Ukupno unapređenje predškolskog sistema vaspitanja i obrazovanja biće premet rada jutros formirane radne grupe kojom će predsedavati kabinet predsednice Vlade, a u čijem su sastavu predstavnici svih odgovornih ministarstava: Ministarstva finansija, Ministarstva prosvete, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i sva tri reprezentativna sindikata iz predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Ispunjeni zahtevi tri sindikata predškolaca! 17111

Zadatak radne grupe je da najkasnije u roku od 6 meseci izvrši analizu i pripremi predlog reformi za unapređenje ovog dela obrazovnog sistema, uključujući uslove za obavljanje delatnosti i mehanizme za praćenje i kontrolu, efikasnosti finansiranja, isplate zarada, uključujući i predlog izmena finansiranja. Kao što je poznato, sindikati već duži niz godina traže da se predškolsko vaspitanje i obrazovanje takođe finansira iz republičkog budžeta, a ne iz budžeta lokalnih samouprava.

Time je Vlada izašla u susret svim zahtevima koje su reprezentativni sindikati uputili u pozivu na protest.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments