Kostolac je i ove godine bio domaćin IX Međunarodnog savetovanja pčelara Braničevskog okruga.

Svečani skup održan je u sali Doma kulture u organizaciji Udruženja pčelara Požarevca, a u saradnji sa Budžetskim fondom za razvoj poljoprivrede Grada Požarevca, pod pokroviteljstvom Centra za kulturu „Kostolac“ i Gradske opštine Kostolac.

IX Međunarodnom savetovanju pčelara Braničevskog okruga prisustvovali su i čelni ljudi lokalne samouprave Gradske opštine Kostolac i Grada Požarevca, kao i gosti iz inostranstva. Podršku ovom tradicionalnom skupu dao je i gradonačelnik grčkog mesta Iriklije Jorgos Kucakis iz Grčke.

IX. Međunarodno savetovanje pčelara Braničevskog okruga u Kostolcu 30249

Domaćin okupljanja bio je predsednik Udruženja pčelara Požarevca, Dejan Stefanović, koji je zvanično otvorio ovogodišnje savetovanje u Kostolcu.

Uvaženom skupu obratio se predsednik Gradske opštine Kostolac, Serdžo Krstanoski, koji je istakao da po svemu sudeći, pčelarstvo postaje vodeća grana poljoprivrede u Braničevskom kraju, za šta su posebno zaslužni povoljni prirodni uslovi:

IX. Međunarodno savetovanje pčelara Braničevskog okruga u Kostolcu 30249

„U proteklim godinama članovi vašeg Udruženja uložili su naporan rad sa velikom željom za napredovanjem, a najbolji pokazatelj vašeg vrednog rada jesu postignuti rezultati. Merilo vašeg uloženog truda jeste i ovaj, već deveti Međunarodni skup, kome prisustvuje zavidan broj članova kao i obim proizvodnje koji je stalno u usponu. Uspeh naših pčelara ogleda se u znanju i iskustvu koje pčelari imaju i spremni su da usvoje, što nam govori i sam slogan današnjeg savetovanja „Više znaš, više vrediš“.“ – između ostalog istakao je predsednik Krstanoski.

Predsednik Skupštine Grada Požarevca, Bojan Ilić, je napomenuo da je za požarevački kraj posebno značajan podatak da je Savetovanje dobilo međunarodni karakter i dodao:

IX. Međunarodno savetovanje pčelara Braničevskog okruga u Kostolcu 30249

„Ova grana poljoprivrede je jedna od najstarijih i neki podaci govore o organizovanom uzgoju pčela još u drevnom Egiptu, pa i ranije. Ipak i pored velike tradicije, imponuje vaša spremnost da pčelarstvo stalno unapređujete i tehnički osavremenjujete. Požarevačko udruženje pčelara je pokazalo da u toj nameri ne zaostaje za ostalim pčelarima u zemlji, regionu pa i svetu“, rekao je predsednik Skupštine Grada Požarevca, Bojan Ilić, koji je, ispred lokalne samouprave, obećao dalju pomoć u razvoju pčelarstva i samog Udruženja.

Nastup Kulturno-umetničkog društva „Božidar Dimitrijević Kozica“ iz Drmna uveličao je ovogodišnje savetovanje pčelara u Kostolcu.

IX. Međunarodno savetovanje pčelara Braničevskog okruga u Kostolcu 30249

Na ovom Međunarodnom savetovanju pčelara priznati stručnjaci su održali predavanja iz različitih oblasti pčelarastva.

Predavanje na temu „Šta nam znači polenska (melisopolinoška) analiza meda?“ održao je prof. dr Dražen Lušić iz Hrvatske, predavanje o najnovijim saznanjima o pčelinjim bolestima održao je Dr vet. med. Hegedeš Deneš iz Mađarske, a o temi „I ja mogu biti pčelar (osobe sa posebnim potrebama)“ govorio Andrej Sever iz Slovenije.

Tokom savetovanja, ispred Doma kulture u Kostolcu organizovana je i prodajna izložba pčelarske opreme, alata i ostalih proizvoda.

Foto:Gradska opština Kostolac

0 0 vote
Article Rating
Tagged
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments